Wegerup: Mer än ”bara en kväll på jobbet”

SPORTBLADET

LONDON. Bara ännu en kväll på jobbet.

Så ser José Mourinho på Chelsea–PSG.

Bara ännu en kväll.

Men vilken kväll det kan bli.

Säga vad man vill om José Mourinho men han förnekar sig inte. På presskonferensen inför åttondelsfinalen Chelsea–PSG intog han podiet på sitt allra bästa, mest utstuderat sura humör.

”Ett geni”, han är fantastisk”, kommenterade en tv-kollega på italienska Mediasett.

”Vad han har karln för problem?”, undrade en svensk krönikör som däremot tröttnat på José Mourinhos stil.

En sak är säker, Mous åsikt att stormötet i Champions League bara är ”’ännu en kväll på jobbet”, lär få hålla med om.

PSG jagar revansch

Jag vandrade i den ljumma kvällen genom ett vårligt London till Stamford Bridge och vägen kantades av såväl Chelsea-supportrar som Paris-blå fans.

Väl på plats var presskonferensen fullsatt och fullt blir det också när Stamford Bridge slår upp portarna i kväll.

Det är en match som där PSG jagar revansch för uttåget i fjol, men Chelsea är favoriten.

Ligaledare, vinnare av ligacupen, i bländande form och med 1–1 med sig från Paris. Så visst undrade vi lite, efter att Mourinho lekt arga leken, vad som krävs för att få honom på gott humör.

Nå, i sanningens namn log han ju när han och John Terry höjde ligacup-bucklan, efter segern mot Tottenham.

Och var säkra på att Chelseas fans inte bryr sig om huruvida Mourinho smilar eller ej, så länge han upprepar bedriften från i fjol och trumfar ut Laurent Blanc.

PSG:s tränare pratade mycket om hur tufft det kommer att bli att tvingas gå fram och jaga mål och ändå ha koll bakåt. För ett år sen klarade PSG inte att spela sitt eget spel, hålla sig till sin plan. Och Zlatan Ibrahimovic saknades svårt.

Hade bestämd blick

På träningen i går kväll joggade han i svart träningsställ framför tv-kamerorna. Alltid i fokus. Även om en del av frågorna till såväl Blanc som Mourinho handlade om varför Ibra aldrig lyckats hela vägen i Champions League.

En fråga om att ha varit i fel lag vid fel tidpunkt, förstås. Men visst har det funnits flera avgörande matcher där Zlatan kunde gjort mer.

Fàbregas pratade länge, med bestämd blick, om vikten av att inte känna rädsla i den här typen av matcher.

En rädsla som varit tydlig i PSG när man gått in i CL-slutspelet, både när jag såg laget åka ur mot Chelsea i fjol och Barcelona 2013. Men i det senaste mötet, hemma på Parc des Princes, fanns inte den rädslan där.

PSG spelade en av sina bästa matcher på mycket länge och även Zlatan visade äntligen att han var på väg tillbaka. Men oförmågan att förvalta det fina spelet och överläget kommer troligen att bli kostsamt i kväll.

På pressläktaren, medan skymningen föll över PSG:s träning, var det givna samtalsämnet vad Ibra gör vid ännu ett uttåg ur Champions League.

Stannar han en sista säsong i Paris och cashar in och hoppas på att ta sista Europa-tåget innan kontraktet går ut? Eller bryter han upp, söker nya utmaningar?

Om PSG vinner franska ligan för tredje säsongen i rad är det knappast något som betyder särskilt mycket längre varken för Zlatan eller president Nasser Al-Khelaifi.

Kan bli ny besvikelse

PSG:s ledning landade i går med privatplanet från Paris och staben runt laget är större än någonsin.

Men all lyx på hotel Bentley i Kensington, där laget bor, förtar inte spänningen i gruppen. Det är den här nivån PSG vill vara på och de två senaste säsongerna har man tagit sig till kvartsfinal. Inför denna säsong var minst semifinal i Champions League ett av huvudmålen.

Låt vara att Chelsea är en minst sagt värdig motståndare och favorit. Men om PSG åker ut kan inget ändra på att det här då är en besvikelsens säsong.

För klubben. Och för Zlatan Ibrahimovic.

Laurent Blanc, som riskerar sparken, lär inte heller tycka att detta är ”bara en kväll på jobbet”.

Så låt oss ta i, nu när månen seglar upp över London och  jag går förbi pubarna där Chelsea-fansen samlas i hopp och förväntan, och kalla det här för vad det är, för det vi vill att det ska vara. En av vårens viktigaste och vackraste matcher.

Varken mer eller mindre.