Upp till bevis för det nya Sverige

SPORTBLADET

Wahlberg: När stjärnorna flyr måste laget kliva fram om man ska nå EM

1 av 2 | Foto: Carl Sandin

En ny ledare i ett nytt landslag utan stjärnor.

Frågan är vart Sverige står.

Det är nu vi får svaret.

Sportbladets Malin Wahlberg.

Jonas Jerebko, Jeffery Taylor, Viktor Gaddefors och Marcus Eriksson tackade nej. Två spelare som tagit Sverige till NBA och två som kämpar för att ta sig dit.

Med dem hade Sverige varit en ­succé i EM-kvalet. Publikt, medialt, spelmässigt.

Utan dem är Sverige ett nytt, orutinerad och ungt landslag. Bara sex av spelarna var med under EM i fjol och lika många spelade i svenska basketligan den gångna säsongen.

Nu slåss de mot Lettland, Slovakien och Rumänien för att ta sig till EM.

En omöjlig uppgift? Nej.

En tuff? Definitivt.

Har tränat hårdare

Förberedelserna inför EM-kvalet började tidigare än någonsin. ­Spelarna har sagt att de aldrig tränat hårdare och att landslaget inte är detsamma som i fjol. Inte på grund av spelarna som saknas, utan tack vare han som har kommit in.

Vedran Bosnic är redan en profil i basket-Sverige. Han har tagit Södertälje Kings till tre raka finaler och två raka guld. Han har gjort sina mannar till en defensiv maskin och framför allt har han gjort dem till ett lag.

Som ny förbundskapten har han gjort detsamma med landslaget. Han har ställt högre krav på spelarna, höjt intensiteten och satsat allt på försvaret.

Nu är det upp till bevis.

Lettland storfavoriter

Det har bara blivit två segrar på sju matcher inför EM-kvalet, men Sverige kommer att vinna matcher i det här kvalet. Även om segern inte kommer redan i kväll.

Lettland är ett av Europas tio bästa lag och är stora favoriter att vinna gruppen.

Men det är inte mot Lettland som Sverige ska vinna. Om det nya landslaget ska till EM är det mot Slovakien och Rumänien som segrarna ska komma.

Defensiven ska inte vara något problem. Offensiven är det.

Saknar naturlig poänggörare

Utan Jerebko och Taylor saknar ­Sverige en naturlig poänggörare.

Nu är det i stället laget som ska ­producera.

– Under mina sex år som landslagschef är det här det landslag på herr­sidan som har bäst egenskaper just som lag och på de sätt som de arbetar. De tror väldigt mycket på sin tränare och är oerhört motiverade. Det talar för oss, säger Jonte Karlsson.

Spelarna, förbundskaptenen och landslagscoachen tror på Sverige i EM. I kväll får vi en första ­indikation på om det nya landslagets dröm blir sann.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket