Fougberg: ”Bestämmer jag mig kan jag ta det”

SPORTBLADET

”Jag ska ju ta guld”

1 av 2 | Foto: Charlotta Fougberg

ZÜRICH. Hon kallar sig golden girl på sociala medier och kommer med sina livs bästa träningspass i ryggen.

Det är inget fel på självförtroendet hos Charlotta Fougberg, 29.

– Jag tror mycket på den mentala biten, laddar jag för guld och bestämmer mig så kan jag ta det, säger hon.

Det har hänt fort och mycket för Charlotta Fougberg i år. Efter superloppet i Glasgow där hon sänkte det svenska rekordet med drygt tio sekunder till 9,23,96 har hon klivit fram som det kanske främsta svenska guldhoppet av alla i EM.

En roll som hon uppenbart trivs i. Redan före loppet pratade hon om guld på EM och på sociala medier så kallar hon sig själv för golden girl.

– Det är mycket glädje och jag har möjligheten att ta ett guld, det ser jag bara som positivt. Jag kan tänka alla tankar jag vill, säger hon när Sportbladet träffar henne i St Moritz inför EM.

”Konstigt att inte säga så”

Du är väldigt rättfram i dina tankar, har du alltid varit på det viset?

– Jag är väl sån eftersom jag har chansen att ta ett guld. För mig känns det konstigt att inte säga det utan säga att jag hoppas på final.

I St Moritz har hon dessutom bevisat ännu en gång att det finns fog för gulddrömmarna. Trots den höga höjden, som normalt sett sätter ner prestationsförmågan lite, har hon sprungit några av sina snabbaste träningslopp i karriären.

– Det var ett pass där jag skulle köra 10x400 meter med häckar och min tränare sa att om du är helt slut efter sju, åtta stycken så kör inte tio som vi hade bestämt. Men det var lekande lätt och jag körde mycket fortare än jag skulle.

Hur mycket fortare kan du springa tror du om det skulle krävas?

– Jag tänker att kan man kapa tio sekunder i ett lopp så är det inte stopp där. Jag är beredd att springa fortare än så om det krävs, jag ska ju vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott