F1-stallet sätter munkavle på förarna

SPORTBLADET

Mercedes: ”De måste kyla ner sig”

1 av 4

Kraschen var oacceptabel. Efterspelet var ännu värre.

Nu förbjuder Mercedes sina F1-förare att prata med media.

– De måste kyla ner sig, säger Niki Lauda.

Den trefaldige världsmästaren arbetar numera för Mercedes, men var själv känd som en mycket tuff och beräknande förare. Efter det att Nico Rosberg redan på det andra varvet av Belgiens GP kolliderat med sin teamkollega Lewis Hamilton som var i ledningen blev Lauda väldigt förbannad. Han kallade situationen för oacceptabel och efter loppet var det också ett internt möte där Hamilton hävdade att Rosberg erkänt att han körde på honom med vilje.

En åsikt som Rosberg inte delade.

– Jag ser det precis som tävlingsledningen, det var en racingincident, säger Rosberg.

Hamiltons lopp förstördes fullständigt av incidenten och VM-ledaren Rosberg som hade chans på en seger innan han gick ihop med Hamilton slutade tvåa bakom Red Bulls VM-trea Daniel Ricciardo.

I går hade båda förarna sponsoruppdrag för Mercedes, men de fotograferades av olika kamerateam och bodde också på olika hotell.

Mercedes gör nu allt för att hålla de båda stridstupparna från varandra och båda förarna förbjuds att uttala sig i media.

– Stallchef Toto Wolff, tekniske direktören Paddy Lowe och jag var helt eniga. De två hetlevrade grabbarna måste kyla ner sig denhär veckan, säger Lauda till Bild.

– De ska helt enkelt hålla sig lugna. Så fort den ena öppnar munnen och säger någonting så överreagerar den andra. Nu vet förarna precis vilket ansvar de har.

”Är bra för F1”

Situationen är otroligt tuff för Mercedes, men den tidigare F1-föraren Mark Webber ser fram emot fortsättningen.

– Folk intresserar sig för sporten när två förare kämpar så mot varandra, det är bra för F1, säger han till Servus TV och Webber som själv körde tillsammans med Sebastian Vettel hos Red Bull när tysken vann fyra VM-titlar vet precis bad Mercedes just nu går igenom:

– Nico visste mycket väl att det var Lewis kurva och att han inte hade någon chans att komma om. Men det ligger i sakens natur att de två förarna som slåss om titeln och dessutom är teamkompisar inte har kvar samma förhållande till varandra.

Nästa vecka flyttar F1 till Italien och Monza.

– Då kommer allt börja om från början igen, säger Mark Webber.

Han om någon bör veta – efter fyra år i det team som överlägset vann VM och där han själv alltid fick vara nummer två.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1