Var bland det fulaste jag sett

Johan Forsberg skriver krönikor, twittrar och skriver dikter och har till och med kallats hockeyns Tomas Tranströmer.

Uppmärksammad som uttalad feminist och omskriven då han sa att ”män ligger bakom allt dåligt i världen” i en intervju med lokaltidningen NSD.

En udda hockeyspelare som gjort sig känd för sina mjuka sidor.

Och så detta råa överfall på hockeyrinken.

Nej, jag förstår det inte.

Jag förstår inte hur samme man kan sätta in en klockren armbåge på en försvarslös motståndare.

Det är bland det fulaste jag har sett på flera år. Det är farligt spel, det är checking to the head och det är totalt respektlöst. Allt på en gång. Djurgårdens back Daniel Fernholm hade inte en chans att skydda sig eller se vad som var på väg att hända. Han hade precis spelat ifrån sig pucken och hade blicken riktad åt ett helt annat håll.

Och så kommer Johan Forsberg, höjer armbågen högre än man någonsin gör av en ren olyckshändelse, hoppar in i situationen och knockar djurgårdsbaken till isen.

Johan Forsberg.

Av alla människor.

Lång avstängning

Jag ska inte ropa på någon rekordlång avstängning, men med tanke på de senaste domarna som kommit så har jag svårt att se att disciplinnämnden kan stanna vid mindre än tio matcher.

I veckan blev Färjestads back Shawn Lalonde avstängd fem matcher (varav två omvandlades till böter), för en överträdelse av den uppmärksammade regeln om ”slew footing”. En förseelse som i princip handlar om att slå undan benen för en motståndare bakifrån.

En omdiskuterad och oerhört svårbedömd regel, vilket inte minst visade sig då domaren Mikael Nord tvingades be Leksands back Jonas Frögren om ursäkt för en slew footing som gav matchstraff i förra veckans match mot Växjö, men vid granskning efteråt inte var mer än en vanlig tripping. På sin höjd.

I fallet Johan Forsberg finns inga tveksamheter.

Lika illa som Karlsson 2011

Jag har sett tv-bilderna tio gånger och blir lika förvånad varje gång.

Inte för att brottet är så uppenbart, utan mer för att det är just Johan Forsberg som delar ut smällen.

Och ser vi till det straff som Shawn Lalonde fick så borde det här ge femton matchers avstängning, varav fem omvandlas till böter.

Om nu bestraffningen ska stå i paritet med brottet. Nu tror jag inte att det blir så, men jag har svårt att se att det ska bli kortare än vad Linköpings Sebastian Karlsson fick då han sänkte sin tidigare klubbkompis Magnus Kahnberg 2011.

Han fick totalt fjorton matchers avstängning om vi räknar in tre matcher i European Trophy (vilket jag tror disciplinnämnden inte visste om när de delade ut den tidsbestämda domen).

Men elva SHL-matcher blev det.

Tror inte Forsberg mår bra i dag

Det här borde ge något liknande i alla fall.

Det var precis vad Torontos gamle buse Tie Domi fick när han sänkte New Jerseys back Scott Niedermayer i en slutspelsmatch 2001.

Den var i och för sig fulare, om det nu finns gradskillnader i helvetet.

Men den gav elva matchers avstängning och hamnade på listan över NHL:s fulaste överfall någonsin. Och det på en tid då NHL inte var kända för att vara överdrivet hårda i sina domar.

■ ■ ■

Nu tror jag inte att Johan Forsberg mår så bra idag. Daniel Fernholm gör det definitivt inte med en hjärnskakning att hantera några veckor framåt.

■ ■ ■

Nej, över till något roligare.

Som en 17-årig debutant i Leksand.

Oskar Lang fick spela lite drygt nio minuter i det som var hans största dröm någonsin..

Men som han gjorde det. Hal som en ål, snabb som en vessla. Han kunde ha avgjort den här matchen med lite marginaler på sin sida och lagkompisar som kunnat hantera passningarna bättre.

Nej, släpp fram fler juniorer i SHL. De är hungriga, de är respektlösa och klivet från juniorhockeyn är inte alls lika stort som det var en gång i tiden.

Linköpings ekonomi värre

Här kommer juniorerna William Nylander och Kevin Fiala tillbaka från sina NHL-klubbar för att stå på tillväxt i den högsta svenska hockeyligan och dominerar närmast totalt när det gäller skicklighet och teknisk briljans.

Det är inte bara ett gott betyg åt några av världens bästa juniorer. Det är också ett bevis på hur mycket SHL tappat i kvalitet de senaste åren.

Jag tror många i SHL-lagens J20-trupper skulle göra ett lika bra jobb som många av de transatlanter som kommer hit och avslöjar sig själva.

■ ■ ■

Linköping släpper Chad Kolarik till KHL. Och ingen ska inbilla mig att det beror på att fjolårets målkung i SHL (30 mål) bara gjort fyra så här långt in i säsongen.

Det är bara tio spelare i hela SHL som har gjort fler.

Nej, Linköpings ekonomi är nog värre än de låter ana.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM