Svårt nå medalj efter Teldes krångel

Foto: TT
Minna Telde
SPORTBLADET

Minna Telde kämpade med att hejda tårarna.

Det var inte så här det skulle gå i VM-öppningen.

– Jag är så besviken, säger hon.

Inget är avgjort, det kan fortfarande bli en vass placering, till och med medalj för dressyrlandslaget i Caen. Men det hade förstås varit både bättre och roligare om Telde fått till det.

Hästar är känsliga djur.

Enögde Santana är inget undantag.

Nu zoomade hingsten in en kamera, började fundera på annat och i sadeln satt Telde och försökte parera och ställa allt i ordning igen. Det gick inte så bra.

Krångel som kostade

– Jag försökte få lite snabbare ben på honom men så blev han i stället stor i passagen och då blev det otroligt svårt med övergången till piaff. Han ska så klart inte titta på kameran, men jag som ryttare lyckades inte få honom tillbaka in i vår egen zon där han måste vara för att kunna gå bra, säger Minna Telde.

Krånglet kostade rejält. Efter en riktigt stark start landade procenten på 71,114. Inte alls i nivå med vad ekipaget kan och bör prestera i ett mästerskap.

– Jag är så besviken på mig själv för lagets skull, jag hade så gärna velat leverera ett bättre resultat.

Frågan är om resultatet ger henne möjligheten att rida den individuella GP-specialen på onsdag.

– Minna är som allra bäst under press. Hon kommer igen, säger förbundskaptenen Bo Jenå.

Jeanna Högberg VM-debuterade och fick 69,657 med Darcia.

– Jag älskar verkligen min häst. Hon var så cool. Kanske lite för avspänd och jag tar på mig att det inte blev riktigt bra i första piaff och passage, säger hon.

Krävs fullträffar

Sverige är sexa efter första dagen i lagtävlingen. Nu krävs det fullträffar av både Patrik Kittel på Scandic och Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello för en medaljchans – och därmed en OS-biljett till Rio de Janeiro.

Trots skador på topphästar är Tyskland och Holland fortfarande starka. Och Storbritannien har världsettan Charlotte Dujardin på Valegro i farten på tisdagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport