Här är matcherna som avgör årets allsvenska

SPORTBLADET

MALMÖ. Kalmar och Elfsborg ryckte i guldstriden som AIK lämnade samtidigt som Djurgården och Malmö bevisade för varandra att de är två mittenlag.

Det hände mycket i allsvenskan i går. Fast gjorde det egentligen det?

Många matcher återstår att spela och hänger Hammarby och Helsingborg på med segrar i kväll kan både Kalmar och Elfsborg drabbas av svarta september.

Oavsett kvällens resultat väntar fyra verkligt avgörande matcher i september plus en i början av oktober.

Kalmar möter Hammarby (b) 14/9, Helsingborg (b) 24/9, Elfsborg (h) 28/9.

Elfsborg möter Hammarby (h) 22/9, Kalmar (b) 28/9, Helsingborg (b) 5/10.

Jag tror att dessa fem matcher antingen avgör guldstriden eller så tätar deras resultat till toppen så att avsågade lag typ Göteborg och kanske till och med AIK får nytt häng.

Som så kallad expert ska man ju ändå alltid ”veta” hur det ska gå och ska jag tvunget försöka göra det omöjliga och tippa en utgång blir just nu Elfsborg min slutgiltiga vinnare.

Defensiven segrar

Kalmars offensiv är överlägsen men lag med överlägsen defensiv vinner oftare och defensivt starkare än Elfsborg kan man inte vara. Fem insläppta mål på 18 spelade matcher i ett lands högsta liga borde vara snudd på en omöjlighet.

Malmö och Djurgården skulle i år vara lag som var med och slogs i toppen. Två av landets största klubbar som båda misslyckats kapitalt med sina lagbyggen.

Djurgården hade en idé om att likt Ajax hålla sig till ett taktiskt mönster och utifrån det värva rollspelare som passade in och skänkte laget spets men har inte hittat spelarna som passat in.

Malmö har trott på myten om demontränare som kan bygga lag och får nu höra samma kritik som fansen riktade mot Sören Åkeby drabba Roland Nilsson.

Inte ens MFF:s spelare orkar längre hävda att det existerar en anda eller ett spel som är bättre nu än under Åkebys tid. Jag har då aldrig upptäckt skillnaden, det är ju ändå alltid spelarna som avgör om resultaten ska bli bra eller dåliga, och sanningen är att MFF-spelarna överlag inte är särskilt bra i år och särskilt dåligt har Roland Nilssons handplockade värvningar fungerat.

Direktören har ansvaret

Fast när jag tänker tillbaka på en presskonferens tidigare i år så har numera direktören i MFF allt ansvar, även för det sportsliga, när det kommer till klubbens resultat. Jag ställde själv då frågan om Pelle Svensson var den som skulle sparkas i stället för tränarna ifall resultaten blev skit och fick svaret att det var en typisk journalistfråga.

Möjligt att det var, men den ende som aldrig får någon kritik för Malmös dåliga spel nu är väl vd:n och då vet jag inte om han ännu har lämnat Djurgårdens styrelse där han satt när han anställdes av Malmö.

Klubbar som Djurgården och MFF kommer ändå alltid tillbaka till toppen någon gång. Det är en resursfråga och för eller senare hittar man åtminstone tillfälligt tillbaka till att utnyttja sina resurser rätt.

Daniel Sjölunds återkomst gav Djurgården ett betydligt vassare offensivt spel och hans avgörande 2–1-mål var riktigt snyggt med direktpassningar inom laget som sågade sig igenom Malmös försvar.