Mejla

Peter Wennman

Varför inte våga mer?

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. 0–0 i Barcelona.

Det var vad Manchester United ”lyckades klara”.

Det var vad Manchester United ”lyckades hålla”.

Det var vad ”det bästa United genom tiderna” kände sig nöjt med.

Vi gick på en blåsning här, eller hur?

Det måste varit fler än jag som gått på snacket de senaste dagarna, det där om att ”nu ska vi åka till Barcelona och spela VÅRT spel, vi ska ta matchen till dem, vi ska visa varför vi spelar den bästa attackfotbollen

i Europa”.

De sa det allihop. Sir Alex. Ronaldo. Rooney. Rio. Till och med gamle Bobby Charlton, som meddelade att United är så ruggigt bra nu att man inte längre behöver tänka i termer som ”0–0 är alltid bra på bortaplan”

Jag begriper inte varför

Vilken besvikelse. När det kom till kritan var inte de engelska mästarna modigare på Camp Nou än de italienska mästarna var på Anfield tidigare i våras.

Jag begriper inte varför.

Vi kan buga oss i den djupaste respekt för det fantastiska FC Barcelona och krypa på alla fyra inför den mäktiga arenan, för traditionen och klubbnamnet, för världsspelare som Messi (åh, så bra han var i sin comeback), Eto’o, Xavi, Iniesta, Deco och en inhoppande Henry.

Men sanningen är ju att Barcelona kom till semifinalen i går i dålig form, i skadedrabbat skick, med en ifrågasatt tränare, med ett rätt ömtåligt mittförsvar och med en säsong av interna stridigheter bakom sig.

Jag bara undrar:

Om då Manchester United kommer på besök med offensiva stjärnkreatörer som Ronaldo, Rooney och Tevez, med rutinerade rävar som Ferdinand, Hargreaves och Scholes, med klasspelare som Evra och Carrick...varför inte göra en match av det hela? Varför inte gå ut och våga mer? Varför ta den monumentala risken att åka hem med 0–0 och tro att det ordnar sig automatiskt på Old Trafford nästa vecka?

3–3 hade varit att föredra

Jag hävdar inte att United borde försökt spela 3–3 mot Barca som för tio år sen. Men det hade i alla fall varit att föredra.

Nu säger många att det här var ett bra

resultat för United. Men är inte 0–0 ännu bättre för Barcelona? Spanjorerna släppte ju inte in nåt mål hemma, det är ett utmärkt utgångsläge inför mötet på tisdag. En kontring av Henry, en dribbling av Messi...ett bortamål och United är nere i brygga.

Nu påpekar ni att Ronaldo missade en straff efter bara 90 sekunder. Ja? Och?

Han missade, som sagt.

Resten av tiden såg vi en Wayne Rooney som fick agera vakthund på högersidan och knappt röra bollen. Han gjorde lojalt sitt jobb. Men kära nån så olycklig han måste ha varit. Vi såg en Tevez som förtvivlat letade efter sina radarkompisar, men han skulle ha behövt stjärnkikare för att hitta dem.

Vi såg en Sir Alex Ferguson som litade på nån slags one-man-show- framträdande av Ronaldo däruppe och därmed dömde ut kunnandet av såna som Rooney och Tevez. Vi såg en Sir Alex som inte ville spela den njutbara och effektiva fotboll som United kan. Vi såg en fegis, och jag tror att han kommer att bli straffad för det på Old Trafford.

Följaktligen blev det en matchbild med massor av bollinnehav för Barcelona. Läckert passningsspel a lá Arsenal framför boxen, men inga större bekymmer för ett unitedförsvar som, i frånvaron av Vidic, drog ner Scholes och Carrick som defensiva hjälpgummor.

Inte ett vettigt samarbete

Men vi såg aldrig en enda offensiv attack från Uniteds ytterbackar, inte ett enda vettigt samarbete mellan Ronaldo-Tevez-Rooney, inte nån Scholes i offensivt skott­läge. Det var bara långa bollar på Bengt Ronaldo.

Ville Sir Alex spara kraft i det ruskiga programmet? Chelsea väntar ju i ligan redan på lördag? Nja … är det jobbigare att spela offensiv fotboll än defensiv?

Tänker en smula på den förträfflige Paul Scholes. Han gjorde sin 100:e Champions League-match i går, på St Georges Day, den engelska nationaldagen. Detta på Camp Nou, arenan där United tog sin klassiska CL-seger 1999. Den gången då Scholes var avstängd.

I går var det dessutom 444 år sen William Shakespeare föddes. Märkligt nog avled han sen på sitt födelsedagsdatum.

En dröm om att få vinna Champions League föddes kanske hos Scholes efter 0–0 i går – men dog den också samma dag?

Jag tror United är illa ute.

Av: Peter Wennman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN