Avlad – av partiet

SPORTBLADET

Så skapades superstjärnan Yao Ming

Foto: Hustrun Ye Li tillsammans med Yao Mings mamma och pappa, Fang Fengdi och Yao Zhiyuan.

PEKING. Han avlades till basketspelare av kommunistpartiet.

Nu tjänar han nästan 400 miljoner om året som proffs i USA.

I dag gör nationalhjälten Yao Ming entré i OS.

Foto: Yao Ming – Kinas storvuxna superstjärna.

Ryktena om den genetiska konspirationen spreds snabbt i korridorerna på förlossningsavdelningen på Shanghais sjukhus nummer sex.

Strax efter klockan 19 på kvällen den 12 september 1980 hade nämligen en pojke fötts på hela fem kilo, nästan dubbelt så mycket som en nyfödd i Shanghai vid den tiden.

Vilket egentligen inte var någon överraskning då föräldrarna var Kinas längsta par.

Men att de hade blivit ett par, gift sig och skaffat barn var ingen slump — betydligt högre makter hade nämligen varit inblandade.

Kinas ledare Mao Zedong hade redan 25 år tidigare beslutat sig för att göra landets genetiskt bäst lämpade invånare till idrottsmän. I Shanghai hade två generationer basketspelare valts ut för sin längd.

–?Vi hade sett fram emot Yao Mings födelse i tre generationer, säger Wang Chongguang, numera pensionerad baskettränare, i boken Operation Yao Ming av Brook Larmer.

Så ryktet om den stora, nyfödda babyn spreds snabbt från BB, över stan och fram till Shanghais idrottsmyndighet.

Där kunde idrottspamparna nöjt nicka mot varandra.

Pojken var ju egentligen deras verk.

Ville att generna skulle gå i arv

När Fang Fengdi, 189 centimeter lång landslagsstjärna i damlaget och gammal rödgardist, slutade sin basketkarriär ville naturligtvis Shanghais idrottsmyndigheter att hennes gener skulle gå i arv.

Det gällde för myndigheterna att hitta en lämplig partner för att få maximal utdelning och honom hittade man i Yao Zhiyuan, en 208 centimeter lång jätte som också spelade basket på elitnivå.

Uppgiften att få ihop de båda centrarna tilldelades Fangs och Yaos gamla tränare.

–?Vi var tvungna att göra en massa arbete som äktenskapsmäklare, berättar Wang Yongfang, tidigare ledare vid Shanghais sportinstitut, i Larmers bok.

Den som till slut sammanförde paret var lagledaren Liu Shiyu. Han talade med dem, övertygade dem om idén och gav dem också kommunistpartiets godkännande.

–?Vi kände egentligen inte varandra, har Fang senare berättat.

Fyra år gammal vägde Yao 27 kilo och var över en meter lång.

Fem år senare var han redan 175 centimeter och Xu Weili, en gammal vän till Fang från basketkarriären och som numera var partipamp på Xuhuis sportskola i Shanghai, hörde av sig och ville ta med sig Yao dit.

Lång – men klumpig

Men föräldrarna stretade emot och ville att deras ende son skulle få en riktig utbildning, vilket de själva aldrig hade haft chansen till.

Xu förklarade att deras sons egenskaper tillhörde staten och att skolan inte bara skulle ge honom träning utan också bra mat.

–?Vi valde inte karriär åt honom. Men vi var båda basketspelare och alla våra gamla kolleger och tränare har haft ögonen på Yao Ming sedan han var ung, säger Fang.

Sonen hatade egentligen basket men gjorde som föräldrarna hade bestämt och varje eftermiddag cyklade han tillsammans med sin tränare till Xuhuiskolan.

Yao Ming var egentligen ingen talang. Han var visserligen osedvanligt lång men klumpig och långsam.

Kärleken till basket kom först sedan mamma Fang tagit med sonen till en match med Harlem Globetrotters, vilket fick Yao Ming att inse att basket kunde vara underhållning.

När han var 13 år (och två meter lång) flyttade han hemifrån till Shanghais sportteknologiska institut. De närmaste åtta åren skulle Shanghais topptränare och forskare förvandla råämnet med de perfekta fysiska förutsättningarna till världens hetaste, unga basketspelare.

2002 blev den nu 229 centimeter långe Yao förste utländske spelare att väljas som etta i NBA-draften sedan han lovat staten att komma hem till Kina för att spela landskamp varje gång nationen kallade på honom.

I dag är Yao Ming den mest kända kinesen i världen.

Han är en symbol för det nya Kina — den ödmjuka jätten — och drar in nästan 400 miljoner kronor om året på reklamkontrakt och i lön för att spela i en de mest kommersiella ligorna som finns.

28 år efter att han avlades av ett parti.

I dag mot USA gör han sin första match i hemma-OS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS