TRONSKIFTET

avMarcus Leifby

Pops petade Jihde – populärast i tv-sportens värld

Tronskiftet är ett faktum.

André Pops är den nye kungen i tv-sportens värld.

I kväll vann han Aftonbladets tv-pris – som årets bästa sportprofil.

Peter Jihde tvingades därmed abdikera efter att ha vunnit priset fem år i rad.

– Det visste jag inte... men det är ju jäkligt kul att jag får vinna det nu, att tittarna väljer mig före Peter, säger Pops.

Peter Jihde, numera på TV4 som programledare för bland annat söndagssporten och Idol, har dominerat tv-sportens värld stort under de senaste åren.

Sedan 2002 har han vunnit Aftonbladets tv-pris där ni läsare röstat och röstar fram årets bästa sportprofil i tv-rutan.

”Väldigt stolt”

Men... Nu, efter fem år på tronen, har vinden och opinionen hemma i tv-sofforna vänt.

När Aftonbladet delade ut tv-priserna i kväll fick Jihde ta klivet ned och i stället lämna plats åt sin före detta kollega på Svt, André Pops.

– Fantastiskt roligt och jag är förstås väldigt stolt. Stort tack till alla våra tittare som röstat. Jag blev väldigt överraskad eftersom det var väldigt hård konkurrens.

Vad tror du det är som tittarna gillar med dig?

– Jag hoppas att det märks att jag tycker det är roligt och att det smittar av sig. Det gör att det blir roligt att titta.

– Sen tror jag folk tycker det känns lugnt och tryggt. Inte tråkigt men stabilt. Och ”Vinterstudion” har varit väldigt populärt, det har säkert gjort sitt.

Vad har du som inte Peter Jihde har?

– Det får du nog fråga de som röstat.

Hur ska du göra för att försvara titeln?

– Jag får väl fortsätta på samma sätt jag gör idag. Jag ska vara programledare för vår stora OS-studio på hemmaplan i sommar som ska sändas varje kväll.

Lugnt firande

Pops, som jobbat på Svt sedan sju år tillbaka, har varit programledare för kanalens succésatsning ”Vinterstudion” under hösten, vintern och våren.

Pops är och har varit en given profil under kanalens sändningar under OS, fotbolls-VM och friidrotts-VM de senaste åren och även jobbat som programledare för ”riktiga” Sportspegeln på söndagar och Lilla Sportspegeln.

De övriga nominerade i kategorin var – Peppe Eng (TV4), Peter Jihde (TV4), Marie Lehmann (Svt) och Niklas Wikegård (Svt).

Till sist André, hur firar du?

– Jag ska åka hem och byta av barnvakten som så snällt ställde upp för att jag skulle kunna åka hit.

ARTIKELN HANDLAR OM