Meilutyte: Kämpar mot depression varje dag

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Ruta Meilutyte.
Foto: Sergei Grits / TT / NTB Scanpix
Ruta Meilutyte.

SPORTBLADET

Hon vann OS-guld på 100 bröstsim som 15-åring och har precis som Sarah Sjöström kallats underbarn.

Nu berättar Ruta Meilutyte, 21, om baksidan av framgången.

– Jag har en depression, och jag kämpar med den varje dag, säger hon till Globo Esporte enligt Swimswam.

Litauiskan Ruta Meilutyte presenterade sig med dunder och brak när hon som 15-åring tog OS-guld på 100 bröstsim och har haft världsrekordet på både 50 och 100 bröstsim.

I en intervju med brasilianska tidningen Globo Esporte berättar den idag 21-åriga bröstsimsspecialisten, som alltså slog igenom som ung tonåring precis som svenska stjärnan Sarah Sjöström, om hur hennes tidiga framgångar också kommit med en baksida.

”Jag är inte fri”

Sedan 2016 har hon varit deprimerad – en depression hon kämpar med dagligen.

– Det är en kamp. Med hjälp av min familj och mina vänner har jag hittat ett sätt att hantera det och må bättre. Men jag är inte fri och jag känner fortfarande att jag måste jobba för att ta mig ur den, säger hon till sajten enligt Swimswam.

I OS 2016 blev det bara en sjundeplats för Meilutyte, efter att han kämpat med armbåge som hon bröt 2015.

Hon säger att depressionen var som värst efter det mästerskapet.

Gick in i djup depression

– Jag gick in i en djup depression. Allting verkade meningslöst och jag undrade ibland vad jag gjorde med mitt liv. Jag tappade perspektivet på saker och fokuserade bara på det negativa. Då ville jag varken träna eller träffa människor.

Ruta Meilutyte siktar på OS 2020 men berättar att hon inte vill sätta press på sig själv att nå formen hon hade innan 2016. Idag tävlar hon inte längre bara i bröstsim utan även på 50 frisim.

– Idag är jag mer medveten om vad jag kan kan göra, vad jag gör och hur jag känner. Allting hände så fort och det var så överväldigande att jag inte kunde kontrollera det, säger Meilutyte.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN