Sjarapova föll i 'stönmatchen'

avEmil K Lagnelius

SPORTBLADET

Maria Sjarapova stönade högt, men Michelle Larcher de Brito stönade ännu högre.

Portugisiskan vann inte bara decibelmatchen utan gick även vidare i Wimbledon med 2–0 i set (6–3, 6–4).

– Det är ingen fara för publiken, men det är säkert jobbigt att höra på, säger Ulf Rosenhall, professor i audiologi.

Maria Sjarapova, 26, har länge varit den som stönar högst i tennisvärlden, men sedan en tid tillbaka har hon fått konkurrens av Michelle Larcher de Brito, 20.

Redan som 16-åring fick portugisiskan kritik för sitt oväsen på banan:

– Hon skriker för högt. Det finns en gräns. Man kan inte få hålla på så där, dundrade Aravane Rezai efter en match i Franska Öppna 2009.

”Hoppas du har öronproppar”

Dagens möte i Wimbledon kan gå till historien som den mest högljudda tennismatchen nånsin. Vid varje bollträff gav spelarna ifrån sig läten över hundra decibel, vilket är lika högt som ljudet från en motorcykel och långt över arbetsmiljöverkets rekommendation.

– När jag sa till folk att jag skulle kommentera den här matchen sa folk till mig ”Oh dear, hoppas du har öronproppar”. Sjarapova gör mycket ljud ifrån sig, men frågan är om inte Larcher de Brito är ännu mer högljudd, säger förre världsfemman Jo Durie, som numera är expertkommentator.

”Hur mycket kan man skrika?”

Karolinska sjukhusets öronexpert Ulf Rosenhall, professor i audiologi, menar dock att varken publiken eller spelarna själva behöver vara oroliga hör de höga stönen.

– Hur mycket kan man skada sig själv med sin egen röst? I princip är vi konstruerade för att klara skrik från oss själva. Alldeles innan vi skriker kopplas en muskel i mellanörat på, det är en ganska bra dämpning för den egna hörseln, säger han.

– Och publiken sitter så långt bort, så det är ingen fara för dem. Däremot är det säkert väldigt jobbigt att lyssna på.

Världstrean Maria Sjarapova förlorade inte bara ”stönmatchen”. 131-rankade Michelle Larcher de Brito vann med 6–3, 6–4 och möter Karin Knapp i nästa omgång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis