”Utmaning är att vara nummer ett i fyra år till”

SPORTBLADET

Bolt tänker fortsätta på tronen - sen tänker han om

ROM. Kungen har landat i Rom.

Och Usain Bolt räknar med att sitta kvar i fyra år till.

– Det är utmaningen. Att fortsätta dominera till nästa OS i Rio 2016. Och där ska jag skriva historia, säger han.

Det är inget fel på självförtroendet.

Han har redan satt målet.

Tio OS-guld totalt skulle göra honom till friidrottens största genom tiderna.

Då krävs ytterligare ett OS-guld förutom de ”givna” på 100, 200 och 4x100 meter.

Lösningen:

4x400 meter. Usain Bolt har sprungit två lopp på 400 meter tidigare den här säsongen, vilket skvallrar om målsättningen. De är de första två lopp han gjort på distansen på tre år.

För något längdhopp blir det inte.

– Nej, jag har diskuterat det med min coach och vi har kommit fram till att mina knän inte håller för den belastningen, säger han.

Skakig säsongsinledning

Annars har Usain Bolt haft en skakig öppning på säsongen.

Inte bara hans med Bolt-mått mediokra 10.09 i utomhus-premiären i början av maj, utan också för att han anklagats för att ha stött propaganda för marijuanarökning. Många anti drog-organisationer reagerade då Bolt poserade och visade v-tecknet för en klädlinje som stöder avnvändandet av cannabis.

Men han slår ifrån sig på båda frågorna.

– När jag sprang mitt premiärlopp hade jag problem med en baksida, samtidigt som jag var inne i en hård träningsperiod. Och angående den där bilden så gjordes det en alltför stor sak av det. Jag ställde bara upp för en kompis som har en klädlinje. Det var inte mer med det. Alla vet vad jag står för och vad jag representerat genom åren, säger han.

Ska fortsätta vara kung

Usain Bolt är fortfarande bara 26 år, men har bestämt sig.

Det är fyra år kvar av karriären som kommer att avslutas med OS i Rio då han precis har fyllt 30. Fram till dess ska han fortsätta vara kung.

Inför tävlingarna här i Rom tvekade han aldrig när arrangörerna ville trycka upp honom som kunglighet på reklamaffischerna inför galan.

– Min stora utmaning är att vara nummer ett i fyra år till. Det är vad jag ser fram emot. Och jag ska bevisa det på mästerskapen som jag alltid har gjort. Det är då det gäller.

Han bryr sig inte om att Tyson Gay är världsetta just nu på 9.86 och att hans landsman Justin Gatlin gjort 9.91 och följt upp det med kaxiga uttalanden.

– Nej, han får snacka hur mycket han vill. Jag oroar mig inte för några motståndare. För mig har det alltid handlat om att vara bäst på de stora mästerskapen. Det är då du måste visa att du är bäst. Och det är precis vad jag gör.

Sex OS-guld och fem VM-guld är bevis nog.

Enda gången Bolt förlorat ett stort lopp, var när han slog sig själv och tjuvstartade i 100-meters-finalen i VM i Daegu 2011.

Annars har allt varit som vanligt.

Och kommer att vara det i fyra år till.

Om vi ska tro Usain Bolt själv och det finns ingen anledning att inte göra det.