Målgång för Ocean Race i Göteborg

Publicerad:
Foto: AP

Göteborg blir värdstad för målgången av jorden runt-kappseglingen Volvo Ocean Race – både 2015 och 2018.

"Göteborg är en perfekt plats för att avsluta ett globalt evenemang av den här storleken", säger Knut Frostad, vd för tävlingen.

"Det känns bra att veta att vi, efter att ha seglat tiotusentals sjömil runt jorden, kommer att anlända till en värdhamn med alla nödvändiga förutsättningar och kunskaper för att skapa ett fantastiskt evenemang."

Nästa kappsegling startar under hösten 2014 och når målet i Göteborg året efter. En svensk båt är anmäld, SCA, med en kvinnlig besättning.

Två gånger tidigare har Göteborg varit värdstad för Ocean Race – 2002 då man var värd för ett etappmål och 2006 då den västsvenska staden hade målgången.

Frihamnen i Göteborg är tänkt att hysa de två kommande evenemangen.

Det är inte klart med alla värdstäder för Ocean Race 2004-2015. Men starten sker i Alicante i Spanien med ett första stopp i Recife i nordöstra Brasilien. Auckland, Nya Zeeland, är också ett av etappmålen för kappseglingen. Därefter ska båtarna runda Kap Horn och styra mot ett andra brasilianskt etappmål, Itajai.

"Detta är ett evenemang i världsklass – och Göteborg befäster nu positionen som en av Nordeuropas ledande evenemangsstäder", säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Hulthén säger att Ocean Race blir en kommunikationsplattform för två av Göteborgs stadsutvecklingsprojekt – Älvstaden och arbetet inför 400-årsjubiléet 2021.

"Vi vill stärka Göteborgs och regionens kärna och dessutom göra Göteborg till en internationell förebild för hållbar utveckling."

TT

Publicerad: