Tennis

Björn Borg om sonens satsning: ”Kommer inte gratis”

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Sveriges mest anrika tennisturnering, Stockholm Open, börjar till helgen. 

Men matchen som svenska tennisfans kanske är mest nyfikna på den är veckan spelades på anspråkslösa bana 1 i Alvik den här torsdagseftermiddagen. 

En 15-åring förlorade mot en 17-åring i två raka set och alla runt banan frågar sig vad ett efternamn kan komma att betyda. 

– Leo är väldigt besviken just nu och det är rätt inställning, säger pappa Björn.

På söndag börjar kvalet till Stockholm Open. Men redan nu gör tolv svenska spelare upp om två wildcards till kvalet. Ett kval till kvalet.

På sin hemsida skriver Stockholm Open:

Den färske Futurevinnaren, Markus Eriksson, är förstaseedad. Bland övriga spelare märks bland annat Fred Simonsson och salkaren Kalle Friberg, som vann fjolårets förkval.

Men det är inte därför det står flera fotografer, representanter för ett halvdussin medier och ett 50-tal åskådare runt bana ett i Salk-hallen i Alvik den här torsdagseftermiddagen. Det är inte därför Björn Borg, frun Patricia och Björns tidigare tränare Percy Rosberg, 85, spanar ner från läktaren mot hardcourtbanan. 

Alla är här för att kolla in Leo Borg, 15. 

Långt från ATP-glans

Hur bra är den svenska 16-årsmästaren? Hur mycket av världens bästa tennisgener har gått i arv?

Alla som sett Leo spela Björn i spelfilmen om den svenske ikonen vet att om det bara är hälften av utseendelikheten som avspeglar sig i spelet kan han komma att gå långt. Kanske rentav lyfta svensk tennis från sin dvala.

Den här Salk-eftermiddagen är långt från ATP-turneringen som ska dra igång senare i veckan. Leo Borg ställs mot Gustaf Ström, svensk mästare i 18-årsklassen, och de båda är ensamma nere på banan. Ingen domare, inga bollkallar.

Det enda som får en att förstå att det är mer än bara träning är ett enstaka ”Allez!” från Ström samt när någon av spelarna går och ändrar ställningen på den tomma domarstolen.  

”Måste vara en mardröm”

Till en början ser Leo Borg lite tagen ut av uppmärksamheten. Vid ställning 4-1 till Ström är den enda likheten med Björn Borg att Leo hållit sig iskall reaktionsmässigt, trots flera enkla misstag.

Percy Rosberg är lite frustrerad där han står bredvid Björn Borg. 

– Jag sa till Björn att fan vad Leo missar enkla bollar. Han skänker bort dem. När man är på plats i tid och har de tekniska kvaliteterna får den inte sitta i nät eller slås ut. Jag och Björn räknade till nio, tio enkla misstag och jag sa att ”det måste vara en mardröm för dig som aldrig skänkte bort en boll”. Han kan inte fått dina gener, skojade jag.

Percy är dock inte sen att ge beröm till Leos kapacitet. 

– Han har stora förutsättningar att framöver kunna ha en chans att bli bra. Hans slagrepertoar med serve och volley är bra. Det är mycket vunnet med att han spelar dubbel. Björn spelade aldrig volley, men det krävs nu om du ska bli en internationell spelare, säger den pigge 85-åringen. 

Och Leo Borg lyfter spelet, bryter tillbaka till 4-5, men när Gustaf Ström slår in setbollen efter ett blekt game för Borg är det nära att racketen ryker i marken. 

”Ett stort hjärta”

Andra set börjar som första: enkla missar i viktiga lägen, ett racket som den här gången faktiskt går i backen och en något bollsäkrare Gustaf Ström. Hans tidiga break ger till slut 6–3 och 2–0 i set.

Leo Borg kommer inte att göra som pappa, debutera i Stockholm Open som 15-åring. Efteråt säger han vänligt men bestämt nej till att prata om matchen med den samlade pressen.

Pappa Björn medger att tjurigheten nog gått i arv.

– Vi är lika tjuriga och envisa.

Hur lång tid tar det för Leo att släppa en sådan här förlust?

– För Leo tar det ett tag, inte jättelänge men det tar ett tag. Det är klart att just nu är han väldigt besviken och det är rätt inställning.

Han är ändå imponerad av sonens insats.

– Jättebra, en bra erfarenhet. Det är två duktiga killar, de har framtiden för sig och det var en bra match som var kul att se, säger han och fortsätter:

– Leo har ett stort hjärta, det är viktigt i tennis och han älskar vad han gör.

Hur upplever han att det blir så mycket uppståndelse, är det kämpigt?

– Nej inte kämpigt, det är bra för tennisen. Kanske börjar man skriva om tennisen igen i framtiden för det finns många duktiga juniorer i Sverige.

Ska sluta skolan efter nian

Det är lätt att glömma att killen vi pratar om inte går ut nian förrän till sommaren. Då ska familjen ta nästa steg i Leo Borgs tennissatsning.

– Leo kommer gå ut nian, sedan satsa vidare på tennisen. Man måste ut och resa och spela i Europa och världen. Han har ett lag på Kungliga som han trivs jättebra med och sedan behöver han stöttning från mig och Patricia. Ingenting kommer gratis och det är rätt dyrt att ligga ute i världen och spela. Men du måste ut i världen för att utvecklas, säger Björn Borg.

Det blir ingen mer skola?

– Jag har frågat om han inte vill fortsätta, haha. ”Jag tror inte det", svarade han. Han vill satsa och göra ett försök. Om det fungerar vet vi inte.

Klart är i alla fall att många kommer vara nyfikna på vägen.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Sveriges största talanger i tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis

Leo Borg

Björn Borg

Stockholm Open