Seger för Kimi Räikkönen i USA

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kampen om VM i F1 lever minst en vecka till

Kimi Räikkönen tog starten.

Han vann USA:s GP:

Och kampen om VM i F1 lever en vecka till.

Kimi ”Iceman” Räikkönen gjorde det han skulle, han tog starten av USA:s GP och gick upp i ledningen, allt för att hjälpa sin teamkollega Sebastian Vettel.

Bakom honom låg Lewis Hamilton, Mercedes, tvåa och Mercedes plockade in honom i depå tidigt under loppet.

Det var ett misstag. Britten tvingades gå in i depå en gång till och tappade så pass mycket tid att både Kimi Räikkönen och Max Verstappen kunde ta sig förbi honom. Därmed lever VM i F1 en vecka till.

– Det såg bra ut med depåfönstret, men när jag kom ut igen var det tolv sekunder upp till täten och jag fick inte chansen att lyckas. Varven räckte inte till. Vi måste analysera vad som egentligen hände, för jag vet inte hur det kunde bli så, säger Lewis Hamilton.

Foto: Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kimi Räikkönen höll undan från Mercedes och Redbull

Smart strategi av Kimi Räikkönen

I och med att Ferrari den här gången hade en bättre strategi tog Kimi Räikkönen sin första seger sedan Australiens GP 2013, då körde han för Lotus.

– Kanske är fansen lyckligare än vad jag är nu, säger han.

– Jag fick en väldigt bra start och var tvungen att trycka på ordentligt, men i slutet av loppet var inte däcken de bästa och där hade väl Max och Lewis samma problem. Jag försökte hålla däcken vid liv, bilen var riktigt bra och det var kul att vinna, det var ett tag sedan.

Rättare sagt 113 lopp och Kimi Räikkönen som bara har tre lopp kvar innan han lämnar Ferrari för Sauber fick en seger - och han hjälpte också sin kollega Sebastian Vettel att hålla liv i VM ytterligare en vecka.

– Jag är ju väldigt mycket gladare nu än om jag hade varit tvåa, men hur glad det får vi se senare, sa Kimi Räikkönen efter loppet.

– Det handlade mycket om att ta rätt beslut vid rätt tid och att vi valde rätt däck. Men det var ett riktigt bra lopp och det var det vi alla ville ha både fans och förare.

Lika många segrar som Mika

Kimi Räikkönen tog sin 21 vinst och fler GP-segrar än den dubble världsmästaren Mika Häkkinen. För svensk del slutade Marcus Ericsson på plats 12.

– Det är klart att man ska ha inställningen att man ska satsa på poäng, men mitt första varv var riktigt dåligt och jag låg sist, sedan kämpade jag på och krigade, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Det var långt ifrån poängen, men jag tycker ändå att det var en bra insats.

Nästa lopp avgörs i Mexiko och Lewis Hamilton behöver fem poäng för att säkra VM-titeln om en vecka.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM