Allt du behöver veta om Super Bowl 2018

MINNEAPOLIS. I natt stannar USA.

Super Bowl är festernas fest – en match som var tredje amerikan samlas kring.

Det handlar inte bara om sporten amerikansk fotboll, utan lika mycket om grillfester, reklam och underhållning.

Och visste ni att matchen faktiskt gav upphov till Youtube?

Reklamen

Har du 40 miljoner kronor över? Då kan du köpa dig 30 sekunders tid under Super Bowl. Så mycket får företagen betala för att synas i rutan. Den dyraste reklamfilmen någonsin var en Chrystler-film på två minuter med Eminem 2011. Den kostade nästan 100 miljoner kronor.

Biljetterna

Har du bara 40 000 kronor över? Då kan du åtminstone köpa dig en biljett till matchen. 2016 var snittpriset till matchen 35 000 kronor enligt shoowin.com.

Tittarna

Det är en myt att Super Bowl skulle vara det mest sedda tv-evenemanget i världen. Lite mer än 100 miljoner tittare lär det bli, att jämföra med finalen i Champions League i fotboll som drar ungefär 400 miljoner tittare. Men på topp tio-listan över mest sedda program bara i USA innehar Super Bowl nio av platserna.

Showen

I år är det Justin Timberlake som står för underhållningen under Super Bowl. Under 13 minuter ska han uppträda tillsammans med gäster i halvtidspausen.

Skandalerna

...och just Justin Timberlake stod för den största skandalen under en Super Bowl när han 2004 slet bort en del av Janet Jacksons klänning och blottade hennes bröst. Det fick namnet ”nipplegate” i USA. Det ledde till en lång segdragen process där sändande tv-bolaget CBS först bötfälldes med en halv miljon dollar, men senare friades flera år senare. Numera har livesända evenemang en fördröjning på fem sekunder. Youtubes grundare Jawed Karim har berättat att händelsen fick honom att starta sin populära videotjänst.

Scenen

Det är hård tidspress att få i ordning scenen under pausen. Den byggs på sex minuter och sedan rivs den på fem minuter. Allt som allt är pausen 30 minuter lång.

Siffrorna

Super Bowl benämns med romerska siffror eftersom säsongen spänner över två år (den börjar i september och slutar i februari) och för att man tyckte det gav en pampig stämpel på matchen. Årets Super Bowl är nummer 52 i ordningen och heter alltså Super Bowl LII.

Klimatet

NFL har en policy som säger att Super Bowl inte får spelas i temperaturer under 10 grader. Anledningen att matchen nu kan spelas i Minneapolis är att US Bank Stadium är en arena med tak. Utomhus är det cirka minus 15 grader.

Maten

Super Bowl är den näst största mattillställningen i USA. Bara Thanksgiving är större. 3,6 miljoner kilo guacamole konsumeras under en Super Bowl tillsammans med 14 500 ton chips, 1,23 miljarder liter öl, och 1,25 miljarder kycklingvingar enligt en uppskattning som CBS gjort.

Festerna

Det vanligaste är att man ser på Super Bowl tillsammans med vänner. Man bjuder in till grillfest och umgås. Men i Minneapolis finns det dessutom massor av kändisfester som drar uppmärksamhet. En biljett till en sådan kan gå på uppemot 15 000 kronor.

Ringarna

Det tillverkas 150 Super Bowl-ringar till det segrande laget. Varje ring är värd ungefär 40 000 kronor. Förra året skänkte Patriots ägare Robert Kraft en av de 150 ringarna till USA:s president Donald Trump eftersom de är gamla vänner.

Baksmällan

1,5 miljoner människor sjukskriver sig dagen efter Super Bowl.

Bollarna

Det tillverkas hela 72 bollar som används i matchen.

TV

I Sverige är det TV3 som sänder matchen. Den direktsänds i cirka 170 länder runt om i världen.

Säkerheten

Det är ett enorm säkerhetspådrag inför matchen. Den federala polisen har förstärkt på plats med 1700 poliser och besökare har fått information om att det kommer att vara rigorösa kontroller av de som ska in på matchen. Sex helikoptrar kommer också att finnas i luften under matchen.

Källor: CBS, shoowin.com, ESPN, Bleacher Report, superbowlcommercials.co, CNN, USA Today.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.