Temperaturen stiger inför invigningen

avStaffan Dickson

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

Temperaturen i Pyeongchang stiger lagom till OS-invigningen.

Sedan tidigare råder det töväder i relationen mellan Nord- och Sydkorea – de bittra fienderna som kommer att gå in på arenan under gemensam flagg.

– Det kommer att vara det mest känslosamma ögonblicket, säger OS-basen Thomas Bach.

Inför invigningen vid lunchtid på fredagen svensk tid har mycket handlat om det kyliga vädret och Nord- och Sydkoreas gemensamma inmarsch.

När IOK:s ordförande Thomas Bach träffade pressen inför invigningen berördes båda frågorna.

– Den här enade marschen kommer att vara "the moment". Det kommer att vara det mest känslosamma ögonblicket. Jag hoppas att allting går bra och enligt den plan som vi har bestämt med de två ländernas olympiska kommittéer och deras regeringar, säger Thomas Bach.

– Och jag hoppas att det inte blir så kallt, tillägger han.

Och Bach verkar ha blivit bönhörd. Den senaste veckan har temperaturen vid flera tillfällen krupit ner mot 25 minusgrader, men en färsk väderleksrapport visar att det blir mellan 2 och 5 minus under invigningen.

Foto: Amy Sancetta / TT / NTB Scanpix
Syd- och Nordkorea gick in gemensamt 2006 i Turin-OS.

Kim Jong-Uns lillasyster på plats

Glädjande nyheter för de många statschefer och andra politiker som väntas dyka upp. Bland dem märks Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s vicepresident Mike Pence.

Pence har även bjudit med sig pappan till Otto Warmbier, den amerikanske studenten som förra året dog efter att ha suttit fängslad i Nordkorea i 17 månader. Så sent som i onsdags lovade Pence nya tuffa sanktioner mot Nordkorea, som han samtidigt kallade planetens "mest tyranniska och förtryckande regim".

Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un väntas inte komma till invigningen, däremot hans lillasyster Kim Yo-Yong. En person insatt i den logistiska planeringen beskriver placeringen av dignitärerna som en ”huvudvärk”, rapporterar Reuters.

Används fyra gånger innan den rivs

Många svenska olympier tvingas nobba invigningen eftersom den inte passar in i deras scheman. Vissa av dem har ännu inte kommit till Sydkorea medan andra ska tävla dagen efter invigningen. En av dem som inte kommer är Charlotte Kalla, en given kandidat att bära den svenska fanan om hon hade varit på plats.

Tidigare i veckan stod det klart att det ärofyllda uppdraget går till curlingstjärnan Niklas Edin, 32.

– Det är en väldigt stor ära och jag funderade i ungefär en sekund innan jag tackade ja. Det har varit ett stort mål i OS-karriären att få bära fanan, sa Edin.

Invigningen äger rum på Olympiastadion i Pyeongchang, som rymmer 35 000 åskådare. Den kostade 817 miljoner kronor att bygga, men kommer bara att användas fyra gånger: under invignings- och avslutningsceremonierna av OS och Paralympics – sedan rivs den.

Sömnexpertens tips: Så orkar du följa OS mitt i natten 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS

IOK