Carl Pettersson rasade i British Open

SPORTBLADET

Ligger på 14 plats

Tiger Woods önskade mer vind till British Open-banan Muirfield.

Men när den väl kom på lördagseftermiddagen blåste han själv bort.

Världsettan gjorde sin allra sämsta rond som proffs - 81 slag - och har inte längre en realistisk chans att ta en Grand Slam i år.

Strax efter två på lördagseftermiddagen slog vädret över skotska golfbanan Muirfield om. Från Nordsjön drog svarta moln in över den för stunden soliga golfbanan och med regnet kom också vinden.

Ingen av spelarna som gick ut efter att ovädret brutit ut gick banan på bättre än ett över par, många gjorde som Woods och rasade genom fältet. Woods gjorde sju bogeys och två dubbelbogeys. Enda birdien, på det 17:e hålet, firade han med att sträcka armarna mot skyn.

Woods är sammanlagt sex över par och borta från segerchans i tävlingen. Han kan därmed inte ta sin Grand Slam i år, seger i alla de fyra majortävlingarna.

- Det var verkligen frustrerande att göra ett resultat som gör att jag är så långt efter, det är verkligen frustrerande. Det är för många bra spelare framför mig för att jag ska ha en chans i morgon. Det enda jag kan göra är att försöka göra ett så bra resultat som möjligt, säger Woods.

Tappade på slutet

En av dem som dock höll i spelet under den blöta eftermiddagen var Carl Pettersson.

Ända fram till det näst sista hålet, vill säga. Han var bara två över par när han kom till det 17:e - och gjorde bogey.

På det 18:e låg han bra på utslaget, men pushade andra slaget så det gick i bunkern. Därifrån behövde han två slag för att komma ur och fick en dubbelbogey.

- Jag stod illa i bunkern och försökte för mycket. Men det är sånt som händer, säger han och när han får reda på att Tiger Woods fick 81 slag och Colin Montgomerie 84, säger han:

- Då var det inte så illa i alla fall.

Bäst när det var som värst

Han spelade bra när vädret var som värst och gjorde birdie på det femte hålet.

- Det var nästan ospelbart. Det var på gränsen, kanske skulle de ha brutit tävlingen en stund tills det lugnade ner sig.

- Det var rätt jobbigt i dag, så jag hoppas verkligen att det blir bättre väder i morgon, säger Pettersson, som är på par totalt och på 14:e plats med chans till en topplacering i tävlingen.

Ovädret gjorde det än mer ovisst inför slutvarvet. Sydafrikanen Ernie Els leder på fem under par, två före dansken Sören Hansen. Sju spelare är två under par.

Niclas Fasth hann nästan spela klart innan ovädret kom. Han gick på par, 71 slag och är på 23:e plats med ett över par totalt.

- Det var som vanligt, jag spelade bra men fick inte i några puttar, säger Fasth.

Kul trots missar

Jesper Parnevik spelade ännu tidigare och låg bra med de första nio hålen då han gick fyra under par. Men så blev det tre bogeys på de sista nio och han slutade med 70 slag, ett under par. Han är också ett över par totalt.

- Trots en del misstag så känner jag att det är på rätt håll. Det var kul, även om jag inte längre har chans att vinna. Men jag tänker framåt, det är ju Scandinavian Masters om en dryg vecka, säger Parnevik.

Han grämer sig lite för birdieputten på det 13:e hålet som stannade på hålkanten.

- Det var som en snöboll, det fastnade mer och mer sand på bollen ju längre den rullade.

Pierre Fulke låg ett under par när han gick ut på lördagen, men var sex över par när han lämnade Muirfield på lördag eftermiddag. Ovädret kom när han började putta på det tionde hålet och han gick fem över par på de fem sista hålen.

Fredrik Andersson, som gick ut först av alla på lördagsmorgonen, fick 74 slag och är fem över par totalt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf