Hammarby reste sig från jumboplatsen

SPORTBLADET

"Den första halvleken var en av de allra bästa i år"

Sistaplats i allsvenskan, upprörda fans och en hård press på spelarna.

Då överraskade Hammarby med att spela - strålande.

- Den första halvleken var en av de allra bästa i år, sade tvåmålsskytten Peter Markstedt efter 3-1-segern mot GIF Sundsvall.

Peter Markstedt, som enligt egen utsago har en ''menisk/sträckning/vet-inte-vad-det-är''-skada, bestämde sig för spel först 40 minuter före match.

Det beslutet - samt tränaren Anders Linderoths att låta Kennedy Bakircioglü återvända till sin kantplats - säkrade de tre poängen.

Efter den första halvleken kunde det ha stått 5-0.

- Vi gjorde en mycket bra halvlek, men det var synd att vi backade hem lite i andra. Det blev lite stirrigt när de stack upp så många gånger, sade han.

Nu var det inte så nära som Markstedt vill göra gällande. Segern kändes säker - trots trycket mot duktige Ante Covic i slutet.

Språngnick till 2-0

Hammarby tog annars ledningen efter drygt tre minuters spel.

Slog till på volley

Sundsvall-backen Kalle Ståhl nickade en boll rätt i famnen på Andreas Hermansson. ''Herman'' avancerade några meter och slog sedan ett perfekt inlägg till Kennedy Bakircioglü som slog till på volley.

Träffen var bra, målvakten Fredrik Sundfors var på bollen, men den smet in.

Efter en knapp halvtimme var det dags igen.

Fredrik Winsnes slog en misslyckad hörna, kämpade tillbaka bollen i momentet efter och slog ett inlägg som Peter Markstedt ''språngskallade'' in till 2-0.

- Jag ropade åt Hermansson att släppa den och fick på en bra träff med huvudet. Tror att målvakten var på den innan den gick in, sade Markstedt.

När Markstedt sedan slog in 3-0 dryga 20 minuter från slutet var matchen avgjord, och siffrorna kunde ha blivit ännu större.

Försvar under isen

Nu visade i och för sig inte GIF Sundsvall sig från sin bästa sida. Mittfältarna fick gå ner djupt och hämta boll medan anfallarna var för högt upp, och det saknades kreativa lösningar.

Men allra värst:

- Försvarsspelet var helt under isen, för att säga det minsta. Vi blev tagna på sängen, Hammarbys inledning var otroligt bra, sade tränaren Patrick Walker.

Någon bättre ändå?

Att Fredrik Lundqvist reducerade till 1-3 på straff en kvart före slutet spelade mindre roll. Trots mängder med långbollar in i Hammarbys straffområde kom Sundsvall inte närmare än så.

Och med tanke på ''Bajens'' storspel i den första halvleken hade det inte varit särskilt rättvist.

- Den första halvleken var en av de allra bästa i år, sade ju nye skytteligatvåan Peter Markstedt (åtta mål).

De 10 450 på läktaren undrar nog hur den allra bästa såg ut.

Niclas Johansson/TT