Ryggont var tumör

SPORTBLADET

Landslagstjej fick chockbesked - nu tränar hon för en plats i OS

1 av 2 | Foto: Namn: Anna Karlsson. Ålder: 27. Familj: Mamma Ann-Marie, pappa Tommy, storasyster Åsa. A-landslagssäsonger: 8. Meriter: VM-brons 1997 (K4 200), VM-brons 1998 (K2 1000), VM-silver 1998 (K4 200), 5:e plats i VM 2001 (K2 1000), Världscupseger 2002 (K2 200).

Hon plågades av svåra ryggsmärtor.

Beskedet från läkaren blev en chock - en tumör i ryggen.

- Jag trodde det var en mardröm som jag skulle vakna upp ur. Jag förnekade det, grät och tränade hysteriskt, säger Anna Karlsson, 27, OS-hopp i kanot.

Under EM kom smärtan som stegvis blev värre och värre. Till slut kunde hon inte sova på nätterna. Anna trodde att hon fått diskbrock. När sjukgymnasten inte kunde hjälpa sökte hon läkare och röntgades.

- Den 23 december klockan åtta på kvällen ringde de och sa att jag hade en tumör i ryggen som måste opereras. Tusen tankar strömmade genom mitt huvud.

"Vill snabbt tillbaka"

Men så snart chocken lagt sig började Anna sätta nya mål.

- Tre dagar efter operationen var jag hemma från sjukhuset. Snabbare än läkaren kunde förvänta sig. Jag är inte den som vill ligga stilla. Jag vill snabbt tillbaka.

I veckan fick Anna veta att tumören var godartad.

- Nu börjar den långa vägen tillbaka till eliten. Jag har varit så frustrerad och haft abstinens efter träning. Men om en vecka ska jag börja träna ordentligt. Det ser jag verkligen fram emot.

Hösten var Annas bästa säsong någonsin. Tillsamman med Sofia Paldanius skulle hon erövra världen och guldet i OS i Aten 2004. De var kanotsportens nya Agneta och Susanne.

- Tumören var ett rejält bakslag. Speciellt när jag haft en sån bra säsong. Det är ingenting jag önskar min värsta fiende. Men jag hoppas att jag är så bra grundtränad att jag ska kunna komma tillbaka.

Först VM - sen OS?

Efter åtta år i landslaget får kanoten läggas åt sidan för en stund.

- Men jag räknar med att åka på träningsläger i Rom i april. Jag behöver träning med landslaget eftersom jag tänkt köra K2 i sommar.

Anna hoppas nu på ett sent kval och VM. Där måste hennes besättning sedan komma bland de sex bästa för att kvala till OS.

- Jag är superpeppad. Det som inte dödar härdar. Man tar sig igenom det och blir starkare.

Jill Sjölund