Det är en dröm att få möta Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyskland klart för sin första final efter återföreningen

STOCKHOLM (TT) Sverige är klart för sin elfte mästerskapsfinal i handboll sedan 1990.

Motståndaren Tyskland är i sin första som enad tysk nation.

Detta efter att ha slagit Danmark med 28-23 (13-12).

Både Västtyskland och Östtyskland hade bra handbollslag. När muren föll 1989 trodde alla i handbollsvärlden att Tyskland skulle få ett kanonlandslag.

Men så har det inte blivit.

Som bäst har det blivit ett brons, i EM i Italien 1998.

Det sägs att den penningstarka Bundesliga är orsaken till det svaga landslaget, att klubbhandbollens intressen har gått i första hand.

Efter att Tyskland inte ens kvalade in till VM 1997 i Japan har landslaget fått allt större prioritet inom tysk handboll.

Och till EM i Sverige har man fått fram ett bra lag. Många av spelarna är rutinerade, har spelat mellan 100 och 300 landskamper, men är inte för gamla.

Och så har man stjärnor som kantspelaren Stefan Kretzschmar, spelskicklige Markus Baur, mittsexan Christian Schwarzer och 211 cm långe högernian Volker Zerbe.

Uppstickaren Danmark höll jämna steg med tyskarna i första halvlek, men i den andra spelade man bort sig genom att få onödiga utvisningar. I mitten av andra halvlek gick Tyskland ifrån - från 17-17 till 22-17. Det hämtade sig aldrig danskarna ifrån.

Den färgstarke Kretzschmar var ovanligt blek, målmässigt i alla fall, i semifinalen. Han gjorde bara ett. Baur och Zerbe gjorde däremot sju vardera och Schwarzer fyra. Målvakten Christian Ramota var också väldigt bra sedan han kommit efter att Henning Fritz inte tagit något av åtta skott. Ramota tog 10 av 25 skott.

- Jag är mycket lycklig. Det är en dröm som gått i uppfyllelse att få gå till final och möta Sverige i Sverige, sade förbundskaptenen Heiner Brandt.

- Hur vi ska slå Sverige? Det vet jag inte ännu, det vet jag först i kväll, säger han och skrattar högt.

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad: