Beskedet: Cas friar ryska idrottare

39 ryska idrottare har valt att överklaga sina avstängningar från OS.

Nu väljer Idrottens skiljedomstol (Cas) att fria 28 av dem, däribland längdstjärnor som Jevgenij Belov och Alexander Legkov – ett besked som får Ryssland att jubla.

– Jag tappade hakan när jag fick reda på det, säger ryska skidpresidenten Jelena Välbe.

Stora delar av rapporteringen inför OS i Sydkorea har kantats av den ryska dopningsskandalen i samband med Sotji-OS 2014.

Den Internationella olympiska kommittén (IOK) valde att porta 43 av de dopningsanklagade ryska idrottarna på livstid från OS, och fråntog dem sina medaljer och resultat från 2014.

42 av de 43 ryssarna överklagade till Idrottens skiljedomstol (Cas).

Nu har ett beslut kommit för 39 av dem.

Får tävla i Sydkorea?

I ett pressmeddelande meddelar Cas att man väljer att fria 28 av idrottarna, däribland längdstjärnor som Jevgenij Belov, Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin.

Cas menar att det inte finns tillräckligt med bevis för huruvida de 28 brutit mot antidopningsreglerna.

Domen innebär att de friade får behålla sina resultat och kan innebära att de kan få tävla i OS i Sydkorea, uppger AFP enligt TT.

– Allt hattande som blivit är väldigt olyckligt, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, till TT.

– Det kan bli en förtroendekris för antidopningsarbetet från allmänheten. För de som blir fällda ska vara otvetydigt skyldiga, annars ska de inte fällas, fortsätter han.

”Aldrig fått reda på varför”

De andra elva har delvis fått sina straff sänkta. Deras livstidsavstängning från OS hävs men de får inte tävla i Sydkorea.

Resonemanget bakom beskedet blir officiellt senare.

– Vi har hela tiden efterfrågat på vilka kriterier idrottarna stängdes av. Vi har aldrig fått reda på varför de blev avstängda, eller vilka bevis som funnits mot dem. Oklarheten yttrar sig nog nu, säger Andrén-Sandberg.

Ryska skidpresidenten Jelena Välbe tog förstås emot beskedet med glädje.

– Jag tappade hakan när jag fick reda på det. Vi är väldigt glada, men jag trodde det skulle ske förr eller senare, säger hon till R-Sport enligt VG.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.