Förbundet har problem med trovärdigheten

avZendry Svärdkrona

SPORTBLADET

FALUN

För att vara ettan och tvåan i elitserien var det länge en alldeles för trög och oinspirerad match, rentav sömnig.

Det tog sig med Magnus Muhréns andra halvlek, hans fyra mål och framförallt den solouppvisning som gav 5-2.

Ändå: i en sport (bandy) och i ett distrikt (Gävle-Dala) där det just nu är förfärligt mycket juridik inom idrotten, så kändes matchen Falun-Sandviken ändå som en skön parentes.

Skillnaden mellan de båda topplagen kan enklast beskrivas så här: Faluns Sergej Obuhov i en snödriva vid sidan av plan - Sandvikens Magnus Muhrén på isen.

Två av svensk bandys stora spelare men också två av de spelare som straffats hårdast i vinterns bandy. Historierna om brott och straff har duggat tätt här uppe den senaste tiden, och som av en händelse läser jag i dalatidningarna om bekymren på häktet i Falun.

Med 26 ordinarie platser har man senaste året varit ett av landets mest överbelastade med en ständig överbeläggning på 20 platser.

Nu upptas väl inte alla av folk från idrottens värld - jag vet faktiskt inte om någon enda finns där just nu" - men den senaste tiden har det hänt fasligt mycket som fläckat ned idrottens anseende.

Sportchef fick fängelse

Nyligen dömde Falu tingsrätt en f d sportchef i Falu BS till sex månaders fängelse för skattebrott i samband med att ha trollat bort 1,3 miljoner i skattedeklarationerna för Sergej Obuhov och Valerij Grachev.

På onsdagen lämnade också Skattemyndigheten i Gävle in en brottsanmälan mot fjolårets bandyallsvenskar Skutskärs IF samtidigt som man kräver klubben på 828 000 i utebliven skatt.

Samtidigt har Skutskärs ryske stjärna Alexander Kipriyanov avstängts i ett halvår sen han i julmatchen mot Nyborg jagat ikapp en motståndare och knockat honom så att flera tänder flugit ut.

Lägg därtill Obuhov på snöhögen där han för första gången under sju år i Falun ser sitt lag från sidan, avstängd i elitseriens tre slutomgångar, sen förbundets tävlingskommitté gått emot alla sina tidigare principer och fällt honom, inte på grund av någon domarrapport utan på ett redigerat inslag ur TV:s Sportspegeln.

- Vi spelade bra i 60 minuter, men Sandviken är det bästa lag vi mött i vinter, sammanfattade den Kirov-födde 27-åringen, förra vinterns man i svensk bandy.

Falu BS har redan överklagat domen mot Obuhov, liksom Skutskärs IF har överklagat domen mot Kipriyanov - med Obuhovs milda dom som argument!

- Det är skillnad på ryss och ryss, säger Skutskärs ordförande Jahn Claesson till Gefle Dagblad.

Saik: Mild dom mot Obuhov

Även i Sandviken tycker man, att domen mot Obuhov är för mild. Här jämför tränaren Anders Jakobsson med ett annat domslut:

- Vi fick Muhrén avstängd i fyra matcher för att han pratade med domaren.

Klart är att Bandyförbundet just nu har stora problem med sin trovärdighet.

Hur är det med likheten inför lagen?

Varför, som i Fallet Obuhov, dömer man inte efter domarrapporten utan efter en snutt i tv?

"Den stora förloraren är dessvärre bandyn i allmänhet", skriver Hans Dahl i Falu Kuriren. Bara att hålla med.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy