Flinck: Helt rätt att nobba stjärnorna

Foto: Gulldén och Torstensson.
SPORTBLADET

HELSINGBORG. Per Johansson kan komma att rata sina två bästa spelare i VM.

Trots att de lämnat klartecken för spel.

Helt rätt!

Det har nästan varit Zlatanklass – med handbollsmått mätt alltså – på spekulationerna kring Isabelle Gulldéns och Linnea Torstensons skador de senaste veckorna.

Och förbundskapten Johansson har gång på gång förklarat hur utled han är på snacket.

Därför är det lite förvånande att han efter EM-kvalpremiären i går mot Slovenien går ut och meddelar att han kan komma att ställa över sina två största stjärnor i VM i december även om de hinner lämna klartecken för spel.

Men inte desto mindre är det helt rätt!

Det är som jag har skrivit flera gånger tidigare: den här säsongen är OS klart mycket viktigare än VM.

Eller med Johanssons ord:

– VM är extremt viktigt för oss. Men OS-kvalet är ännu viktigare. Jag är rädd att stå där i slutet av maj och inte ha det lag som jag vill ha. Jag är rädd för att använda spelare i VM som inte är mogna. Då kanske det blir operation i februari för Linnea. Vad missar hon då? Det är en jäkla balansgång.

Tar ut VM-truppen om två veckor

Johansson kommer att ta ut sin VM-trupp redan om två veckor, den 3 november.

När jag pratade med honom häromdagen påpekade han vilket lugn som sprider sig i ett lag när truppen är uttagen.

Inför VM i Kina 2009, som blev ett fiasko, lät han fyra spelare slåss om två kvarvarande platser i truppen in i det sista. Det visade sig vara ett misstag.

Inför fjolårets EM-succé spikade han truppen tidigt.

Nu handlar det om skador, och inte ren konkurrens som 2009, så han lär förstås hålla en eller två platser öppna efter den 3 november.

Men få förbundskaptener jobbar så mycket med gruppdynamiken som Johansson och den vill han ha på plats i så god tid som möjligt.

Ryskorna är tillbaka i gammalt storslag

Vi kan hur som helst konstatera redan nu att varken Gulldén eller Torstenson kommer att hålla någon EM 2010-form i december och då är det inte lönt att chansa på något sätt.

Jag tror inte ens det hade räckt med någon EM 2010-form på de båda storstjärnorna för medalj i VM, och ännu mindre ett guld för att ta en direktplats till OS. Ryskorna är tillbaka i gammalt storslag när det nu vankas OS-år och Frankrike ser riktigt bra ut.

Nej, vi får hoppas att Norge vinner VM – då får nämligen Wiberg & Co den där OS-platsen tack vare sitt EM-silver.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll