Rosenqvist tog historisk seger i säsongsfinalen

avAnna Andersson

SPORTBLADET

”En fantastisk känsla och ett perfekt avslut...”

Felix Rosenqvist.

En andraplats.

En seger.

Ett snabbaste varv.

Det är Felix Rosenqvists fantastiska avslutning på säsongen – och nu väntar VM-finalen.

Den svenske F3-föraren kom till Hockenheim utan någon seger i F3 Euro Series. Han hade visserligen vunnit den prestigefyllda tävlingen F3 Masters, men i mästerskapet så saknades den finaste placeringen.

Den tog han i säsongsavslutningen. Efter sex andraplatser körde han upp sig från plats sju på startgridden till segern. Därmed är han historisk.

Det var den första svensken som lyckats med det i mästerskapet Formula 3 Euro Series.

– En fantastisk känsla, och ett perfekt sätt att avsluta mästerskapet, säger Felix Rosenqvist.

”Perfekt bil”

– Jag vill verkligen tacka mitt team, Mücke Motorsport, för en helt perfekt bil den här helgen det har varit en ren fröjd att köra här på Hockenheim. Ett av mina största personliga mål var att vinna ett race innan säsongens slut, så det var extra skönt att äntligen få kliva högst upp på pallen efter att ha varit så nära flera gånger tidigare i år.

Efter den fina inledningen med plats två i det första racet och segern i det andra så tvingades han sedan bryta den tredje tävlingen. Han kraschade i en hastighet av 200 km/tim, men klarade sig utan skador.

– Jag ville helt enkelt för mycket och förlorade kontrollen över bilen in i Kurva 1, avslutar Rosenqvist. Det var synd att det hände eftersom att jag låg tvåa och kände att jag var ganska mycket snabbare än Roberto precis framför mig, men man får försöka lära sig så mycket som möjligt och gå vidare. Konkurrensen har hjälpt mig att utvecklas enormt mycket i år, och vi har bara blivit snabbare och snabbare, något som bekräftas av att jag satte tävlingens snabbaste varv i alla tre race den här helgen. Jag är väldigt nöjd med avslutningen på säsongen.

Femma i serien

Felix Rosenqvist slutade femma i serien, Jimmy Eriksson var nia, åtta och sjua i den sista deltävlingen. Han slutade på nionde plats i mästerskapet.

– Vi har gjort små men märkbara framsteg under den andra halvan av säsongen, och den trenden höll i sig även den här helgen, säger Jimmy Eriksson.

– Rent resultatmässigt har vi varit ungefär där vi brukar vara, men i kvalet var vi till exempel bara sex tiondelar från Pole Position och det känns definitivt som om vi avslutar säsongen på ett lovande sätt. Farten i Race 1 var över förväntan fram till dess att framdäcken tog slut. Jag slåss i första hand mot mina teamkamrater, och därför var det extra skönt att kunna placera sig före dem i mästerskapssammandraget. Den här helgen ställer oss i en bra position inför tävlingen i Macau nästa månad teamet hade en snabb bil där förra året, och jag ser verkligen fram emot att komma dit för första gången!

Båda svenskarna ska köra Macao Grand Prix den 17-20 november, den tävlingen betraktas som en VM-final i klassen eftersom världens absolut främsta förare är med.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport