Svensken kollapsade: Trodde jag skulle dö

avEmil K Lagnelius

Dramatiskt slut i friidrotts-VM för Andreas Gustafsson: ”Spydde säkert tio gånger”

DAEGU. VM slutade dramatiskt för svenske gångaren Andreas Gustafsson, 30.

Direkt efter målgång kollapsade han och behandlades med dropp.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
Andreas Gustafsson.

Den tryckande hettan i Daegu tog ut sin rätt på Andreas Gustafsson i slutet av det fem mil långa loppet.

– Jag var väldigt trött och visste redan vid tre mil att jag skulle börja tappa, säger han.

Övriga friidrottslandslaget hade kommit för att heja fram Andreas och de fick se honom passera mållinjen. Men därefter utspelade sig dramatiska scener.

– Jag hade knappt krafter att ta mig i mål och direkt efter målgång tuppade jag av och fick bäras ut på bår, säger han.

”Det svartnade”

– Jag gick igenom någon station där jag gick själv. Jag vände mig och såg att hela landslaget hade kommit. Sedan svartnade det.

– Jag försökte dricka lite cola, men då spydde jag ut allt jag hade i kroppen. Jag spydde jättelänge, säkert tio gånger, och började skaka i hela kroppen. Jag höll på att svimma och kände, kommer jag dö nu? Men sedan fick jag dropp och därefter mådde jag jättebra.

När Sportbladet träffar Andreas Gustafsson dagen efter loppet, i samband med förbundets presslunch på svenska konsulatet i Daegu, har han hunnit smälta det som hänt.

”Det gick inte att sitta”

– Det var jättekul att hela landslaget kom dit för att heja på mig. Hade de inte varit där så är det tveksamt om jag hade tagit mig i mål, säger han och berättar om de hemska timmarna efter loppet.

– Jag var tvungen att gå runt i stan i går för jag kunde inte sitta på en stol. Jag hade så ont i benen att det inte gick att sitta. Du vet hur det kan kännas när du har suttit för länge på en stol, så kändes det för mig efter någon minut. Samtidigt gjorde det ont att gå också.

Andreas Gustafsson gick i mål på tiden 4.00,05 och slutade på 22:a plats i femmilsloppet. Vann gjorde Sergej Bakulin, Ryssland, på 3.41,24.

– Jag satte stor press på mig inför loppet och sov bara två timmar på natten, jag tror att det var därför som det inte gick så bra. I dag känns det okej, även om jag haltar. Men jag är inte så jättepigg på att gå Finnkampen om fem dagar. Men jag ska göra mitt bästa.

ARTIKELN HANDLAR OM