Nilshagen trea efter personbästa med Dante

Foto: Jessica Gow/TT
Therese Nilshagen, på hästen Dante.

avTT

SPORTBLADET

Therese Nilshagen, 34, är svensk dressyrs nya affischnamn.

EM-femman slog igenom ordentligt i Göteborg i somras. Nu är hon tillbaka på svensk mark med hingsten Dante Weltino.

Och ekipaget blir bara bättre och bättre.

Nytt personbästa gav tredjeplatsen i Top 10-tävlingens grand prix i Friends.

Nilshagen valde att vila Dante Weltino hela hösten efter uppvisningarna på Nya Ullevi, där hon toppade några lyckade dagar med att bli femma i küren.

Först i Sweden international horse show tävlade de igen – och formen var konserverad. Till och med ännu bättre än i Göteborg. Med 77,94 procent vässade hon sitt personbästa med hästen hon format och fört till världstoppen under fem år.

– Det var hans första riktigt stora inomhustävling och det var ett tag sedan EM, men han var koncentrerad. Det finns mycket som kan bli bättre, men jag tycker att vi kan vara nöjda efter första dagen, säger Nilshagen till SVT.

Werth vann på 79,70

Framför allt är Dantes ökade trav i världsklass och belönades rejält av domarna. Det bästa? Hingsten är bara tio år och alla kurvor pekar uppåt. Med lite mer styrka och erfarenhet och Nilshagen kan vara med och konkurrera i världstoppen.

På lördagen räckte 77,94 till tredje plats. Världsettan Isabell Werth vann på 79,70 med Emilio. Tyskan gjorde några misstag men höll ändå undan för danskan Cathrine Dufour som fick 79,30 med Cassidy.

Patrik Kittel, som är initiativtagare till Top 10, var näst bäste svensk. Han fick 75,50 med Deja.

ARTIKELN HANDLAR OM