”Jag har tagit oerhört stora kliv”

Gulldén om psykologhjälpen som gjort henne till ledare utanför plan efter 11 mästerskap

1 av 3 | Foto: Christine Olsson/TT

avJohan Flinck

SPORTBLADET

LEIPZIG. Det tog elva mästerskap.

Men på det tolfte fick landslaget en ny Isabelle Gulldén.

I VM är världsstjärnan också en stor ledare utanför plan.

– Jag har tagit oerhört stora kliv, säger hon och tackar landslagets psykologiska rådgivare.

Isabelle Gulldén gör i VM sitt tolfte mästerskap. Ingen har gjort så många i svensk damhandbolls historia.

Efter en mindre roll som 19-åring i de två första mästerskapen har Gulldén sedan 2009 styrt det svenska spelet på plan och är sedan flera år Sveriges utan tvekan största stjärna inom damhandbollen.

Men det är först nu under VM som hon också tagit plats i gruppen utanför planen.

– Bella har alltid varit en stor ledare på plan, men har nu utvecklats till en ledare också utanför plan, säger Henrik Signell som menar att förändringen är stor.

– Hon gör så oerhört mycket nytta som inte syns. Hon har vuxit oerhört mycket som ledare och människa i gruppen. Hon är helt fantastisk helt enkelt och det syns att hon verkligen mår bra och är harmonisk. Hon tar en otroligt stor roll i gruppen, säger förbundskaptenen.

”Finns ingen Wiberg eller Torstenson längre”

Mellan Gulldéns högklassiga insats mot Norge på i fredags och söndagens åttondelsfinal mot Slovenien slog sig Sportbladet ner med 28-åringen efter ankomsten till VM-hotellet i Leipzig för att prata om förändringen, om Gulldén 2.0.

– Jag är väldigt omtänksam och låter folk ta plats och gillar att vara i bakgrunden när det är utanför banan. Det är det motsatta när jag väl kliver in på planen, säger hon.

Hon tar stort ansvar för de yngre spelarna och skriver lappar till spelare för att höja och peppa dem.

– Men den rollen har jag nog haft tidigare också. Nu tar jag en större roll också i taktikrummet.

Varför har det blivit så?

– Det finns ingen Johanna Wiberg, Linnea Torstenson eller Matilda Boson längre, som alltid tog den platsen förut. Det är vi som är ”gamla” som måste göra det nu och då måste man kliva fram. Sen tror jag att jag har ganska bra saker att säga.

”Känner mig väldigt lycklig”

Gulldén tackar landslagets mentala coach, Malin Tillman, för sin utveckling. De har jobbat ihop sedan OS-uppladdningen i fjol.

– Malin har hjälpt mig oerhört mycket. Det finns mer att jobba med fortfarande, men jag tycker att jag tagit oerhört stora kliv. Jag vågar ta mer plats och vågar säga vad jag tycker och tänker. Så jag inte håller tillbaka det och blir irriterad i stället, ler hon.

Signell beskriver dig som mycket harmonisk?

– Jag känner mig väldigt harmonisk faktiskt. Jag känner mig väldigt...lycklig på nåt sätt. Det har bara känts bra den senaste tiden. Allting har kanske inte känts superbra handbollsmässigt i Bukarest. Men allting runtomkring, med Linus (Persson, sambon) och så, känns väldigt bra i Bukarest.

Damlandslagets fem bästa mästerskap på 2000-talet 00:48
De har gjort flest landskamper i handbollslandslaget damer 00:40