Boxning

Svenske Badou Jack blev världsmästare

Av: 

Stefan Alfelt

SPORTBLADET

Slog amerikanske mästaren Dirrell på poäng

Sverige fick en ny världsmästare i proffsboxning tidigt i morse.

Badou Jack vann sensationellt över amerikanske mästaren Anthony Dirrell på poäng efter tolv välboxade ronder i Chicago.

– En fantastisk känsla. Jag har jobbat hela mitt liv för detta, säger Badou Jack till Sportbladet.

13 boxningsmästare – så gick det sen

WBC-titeln i super mellanvikt är en riktigt stor titel. Den största en svensk haft sen Ingemar Johansson blev tungviktsmästare 1959.

– Det känns skönt men vi har haft många andra bra boxare, som George Scott till exempel. Jag tävlar inte med dem om att bli bäste svensk. Jag ska vara bäst i världen och nu har jag det tyngsta bältet man kan ha i boxningen. WBC:s, säger Badou.

Jack behärskade matchen från rond ett då han försvarade sig skickligt mot amerikanens försök att vinna på en snabb knockout.

– Han trodde att han skulle stoppa mig i rond ett eller två, men jag har mött boxare som slår hårdare än han gör och var bra förberedd. Jag tog min tid och bröt ned honom med mina kroppsslag.

– Det kändes bra hela tiden även om jag inte gjorde en hundraprocentig match. Jag kan mycket bättre, lovar Badou Jack.

”Betedde sig som idioter”

Inför matchen använde motståndarens stall mycket trash talk för att störa Badou.

– De höll på och skällde som hundar mot mig på invägningen och betedde sig som idioter. Tyvärr är det så i boxningen. Mycket skitsnack, men det är inget som påverkar mig överhuvudtaget.

”Hem och tacka Floyd”

Skällandet syftade på Anthony Dirrells smeknamn The Dog, Hunden. Och mest skällde Anthonys bror Andre som Badou Jack sparrade mot när han upptäcktes av superstjärnan Floyd Mayweather Jr och hamnade i Mr Moneys Las Vegasstall.

– Nu åker jag hem till Las Vegas för att tacka Floyd och stötta honom inför hans match mot Manny Pacquiao nästa lördag. Utan Floyd hade jag aldrig fått den här chansen. Jag hade mycket problem med managers och annat innan Floyd tog in mig i sitt stall.

”Helt annan grej att försvara”

Nu kan Badou se fram mot en riktigt skön framtid i proffsringen. Med det tunga WBC-bältet siktar han in sig på en titelmatch mot George Groves som anses vara den bäste i världen i viktklassen. En match som kommer att ge Badou Jack en mångmiljoninkomst.

– Vi drog in 1,8 miljoner kronor för den här matchen. Nästa match kommer att ge många gånger mer. Men nu ska det först bli lite semester, konstaterar Badou Jack som vet att det blåser hårt på toppen:

– Det är en grej att vinna titeln, en helt annan att försvara den. Men jag ska göra det.

13 boxningsmästare – så gick det sen

JACK VS. DIRRELL – ROND FÖR ROND

Rond 1

Boxarna känner på varandra. Dirrells slag är hårdare men träffarna gör ingen skada.

Dirrells rond

Rond 2

Våldsamma attacker från Dirrell men Badou Jack är snabb och glider ifrån dem. Träffar sen själv med två bra högerslag.

Dirrells rond

Rond 3

Dirrell är en typisk knockoutboxare som hela tiden söker efter läge att slå ut sin motståndare med en hård höger men Jack fångar upp försöken med sin vänster och tar över initiativet.

Jacks rond

Rond 4

Dirrell byter till southpaw för att få Jack ur rytmen. Det ger ingen effekt och amerikanen byter tillbaka till sitt ortodoxa utgångsläge. Jämn rond. Ganska avvaktande.

Dirrells rond

Rond 5

Lågt tempo. Dirrell söker efter läget. Jack slänger i väg sin raka vänster för att störa samtidigt som han måste undvika att öppna sig för motståndarens hårda höger. Svensken blir lite aggressivare i slutet av ronden.

Dirrells rond

Rond 6

Dirrell skickar iväg flera tunga högerslag men blir allt mer frustrerad över att Jack fångar upp dem med sin vänster. Jack attackerar och får in ett par högerslag. Lite irriterat mellan boxarna när gong gongen går för rondens slut.

Jacks rond

Rond 7

Jack boxas metodiskt. Stoppar motståndarens attacker. Går nära in på honom och ger inget utrymme för knockoutförsöken. Träffar själv med ett par bra slag igen.

Jacks rond

Rond 8

Dirrell går i golvet men det är ett oavsiktligt fälleben från Jack som hjälper sin motståndare upp på benen igen. Jack boxas smart. Går in tätt och tar fajten där Dirrell inte får utrymme för sina svingar.

Oavgjord rond

Rond 9

Jack driver runt sin motståndare i ringen. Slår fler kombinationer. Träffar bra med högerkrok och uppercut. Dirrell ser störd ut. Hans slag kommer inte lika snabbt och hårt längre.

Jacks rond

Rond 10

Dirrell dansar runt för att hitta ett KO-läge. Badou öppnar sig inte. Träffar tidigt emd en hård höger och glider undan attackerna. Pressar Dirrell mot repen och öser på med slag omväxlande mot kropp och huvud.

Jacks rond

Rond 11

Jack för matchen och Dirrell hittar inga motvapen annat än försöka hänga och låsa när Jack går framåt. Mästaren inser att han förmodligen måste knocka Badou Jack i sista ronden för att försvara sin titel.

Jacks rond

Rond 12

Jack fortsätter att tvinga Dirrell bakåt utan att förivra sig. Amerikanen ser inte ut att ha något motvapen för att besegra svensken.

Jacks rond

Badou Jack vinner med domarsiffrorna 114–114, 116–112, 115–113 och är ny världsmästare för WBC i super mellanvikt.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Boxning