Spelarna försvarar Sivertsson: ’Chock’

Publicerad:
Ahlm och Sivertsson.
Foto: TT
Ahlm och Sivertsson.

SPORTBLADET

WROCLAW. Spelarna avsatte Torbjörn Klingvall.
Men enligt Johanna Ahlm var det inte spelarna som tvingade bort Thomas Sivertsson.
– Det här kom som en chock. Det är synd att han får ta skiten för vårt usla handbollspel, säger Ahlm, som har Thomsen som klubbtränare.

Det var spelarna som fick damlandslagets förre förbundskaptenen Torbjörn Klingvall avsatt för två år sedan efter ett uppror.

Men det är inte spelarna som avsatt Thomas Sivertsson, även om förbundet tar beslutet med utvärderingen efter VM som bakgrund, och fått Helle Thomsen tillbaka på posten.

”Kom som en chock”

Det menar Johanna Ahlm, som varit med i landslaget i tio år.

– Det kom som en chock faktiskt, säger Ahlm, som har Thomsen som tränare till vardags i danska Midtjylland.

Vad säger du om skiftet?

– Det är jätteviktigt att vi har en bra tränare men det är vi spelare som måste höja vår prestation från VM. Det handlar om oss själva.

De tar beslutet utifrån utvärderingen av VM – då känns det som det funnits kritik från spelarhåll?

– Du vet nog mer än jag vet om det här. Har det kommit fram kritik som de tagit på så stort allvar så... det är deras beslut. Jag förhåller mig till det som gäller. Hade det varit Thomas hade det varit ”all in” på det. Nu är det Helle och då är det ”all in” på det.

Landslagschefen Lasse Tjernberg motiverar beslutet med att man vill ”få tillbaka energi och kraft och få ut den potential som laget har”.

Är Helle rätt person för det?

– Jo, men det tror jag. Framför allt känner hon oss. Om de anser att Thomas inte skulle lösa det så hoppas vi att det här blir bra, Helle har absolut kvaliteter som tränare. Hon är klok och bra på att ge energi. Vi får hoppas att hon kan ge den boost som behövs. Men det handlar inte om vi har Thomas eller Helle som ska ta oss till OS. Det är fan något vi själva får göra. Det kan inte någon göra åt en utan det får vi fixa själva.

”Väldigt stor skillnad”

Ahlm menar att den här situationen inte kan jämföras med när Klingvall avsattes.

– Det är väldigt stor skillnad. Klingvall var något helt annorlunda än vad det här har varit.

– Det här är helt och hållet förbundets beslut. Men jag antar att de tar det utifrån utvärderingen och då är det väl rätt beslut även om det är hårda bud. Thomas har verkligen gjort vad han har kunnat. Det är synd att han får ta skiten för vårt usla handbollsspel.

Men det här lär uppfattas som att spelarna har för mycket makt i damlandslaget?

– Jag förstår att det gör det. Men det här har inte vi något med att göra mer än att folk skrivit i utvärderingen hur de har det och hur det går. Det framkommer alltid kritik i en utvärdering men tränare avsätts inte varje gång för det. Förbundet var ju med på mästerskapet och har lika mycket känsla för hur det är i truppen som vi har.

– Resultatet i VM ligger lika mycket hos oss som hos Thomas. Det är inte Helle eller Thomas som gör skillnad. Men ska man byta är Helle det absolut bästa alternativet, säger Ahlm.

Thomas Sivertsson:

– Nu känns det skönt at gå vidare med en lugn period i livet, som jag egentligen skulle haft 2009 när vi flyttade hem från Danmark men i stället har det rullat på.

Förlorade en match av tio

– Jag är stolt över det jobb jag har gjort. Jag har haft tio matcher som ensam förbundskapten och det är bara Danmarksmatchen vi har förlorat.

Tror du att det var spelarna som ville ha en förändring?

– Jag har inte mer kommentarer på det än att landslagskommittén gör en utvärdering ihop med spelarnas utvärdering och summerar. Det tycker att detta var det bästa.

Har spelarna för mycket makt i damlandslaget?

– Det har jag inga kommentarer till.

Varför inte det?

– Nu är jag sugen på att komma vidare med annat i livet. Det är landslagskommittén som tar beslutet. Andra får bedöma det. Det har varit en händelserik tid att jobb med damlandslaget och jag kan bara hoppas det går bra för damhandbollen i framtiden också.

Hur känns det för dig att det är Helle som kliver in igen?

– Det har jag heller inga kommentarer till, säger Sivertsson.

Publicerad: