Rosbergs sköna comeback

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ericsson besviken på teamet

Nico Rosberg.
Foto: TT
Nico Rosberg.

BARCELONA. Nico Rosberg behövde vinna Spaniens GP.

Det gjorde han också.

Tack vare en ny koppling.

– Jag är otroligt glad, det har varit en perfekt helg, säger han.

Mercedes Lewis Hamilton tog ett grepp om VM efter sina tre segrar på fyra lopp och hans kollega Nico Rosberg var pressad att vinna Spaniens GP för att inte avståndet mellan dem båda skulle bli alltför stort. Rosberg har haft problem i starterna under säsongsinledningen och inför loppet i Barcelona fick han en ny koppling.

- Hela helgen har varit fantastisk och med den nya kopplingen så kunde jag ta starten direkt. Det var skönt att känna att den fungerade, säger Nico Rosberg.

Tog starten

Den fungerade betydligt bättre än den tidigare och han tog starten från poleposition. Därefter var han ohotad och tog sin första seger för säsongen.

- Efter det kunde jag dra ifrån och jag kunde lägga upp mitt lopp själv. Jag kände ingen större press bakifrån och kunde attackera, säger Rosberg.

– Bilen kändes väldigt bra och det kändes väldigt skönt, framförallt med tanke på att det har varit en längre paus och alla team hade med sig nyheter med sig hit. Det var skönt att känna att vi fortfarande är snabbast på banan.

Intressant strategi

Bakom honom gjorde Lewis Hamilton en dålig start ochden regerande mästaren fick kämpa sig tillbaka i loppet. Han gjorde tre depåstopp och den strategin tog honom förbi Ferraris Sebastian Vettel.

– Jag vet inte när jag gjorde en så dålig start senast, säger Hamilton.

– Jag tror att jag halkade ner till plats fyra, men fick kämpa mig tillbaka. Det är otroligt svårt att köra om på den här banan, det är nästan omöjligt att komma så nära framförvarande bil, även om man använder DRS. Vi gjorde dessutom ett dåligt första depåstopp och jag fick kämpa ute på banan igen, därefter bestämde vi oss för att testa att göra tre stopp och det fungerade. Dubbelsegern var bra för teamet och för min del handlade det om att begränsa skadorna.

Vettel positiv

Vettel slutade trea och Valtteri Bottas, Williams fyra. Kimi Räikkönen, Ferrari, körde i mål som femma.

– Jag trodde att jag skulle kunna hålla mig före Lewis, men sedan fastnade jag bakom flera bilar och det gick inte tillräckligt snabbt, säger Vettel.

- En tredjeplats var det bästa resultatet vi kunde hem i dag. Samtidigt tycker jag att de förbättringar som vi har på bilen känns bra och det känns lovande inför de kommande loppen och jag hoppas att vi kan utmana Mercedes.

För Marcus Ericsson var det precis som väntat ett lopp längre ner i fältet. Han körde till slut i mål på plats 14, två placeringar bakom sin teamkollega Felipe Nasr.

– Sett till förutsättningarna gjorde jag ett så bra lopp som jag kunde, det var en bra start och jag hade bra fart, säger Ericsson till Sportbladet.

– Men jag är besviken på vår strategi, vi körde för långt på varje stint och även om jag hade bättre fart än Felipe så fastnade jag bakom honom hela tiden och tappade tid. Därför kan man inte påstå att jag är supernöjd direkt.

Hamilton behåller ledningen i mästerskapet och nästa deltävling avgörs i Monaco om två veckor. Det är ett lopp som Rosberg vunnit de två senaste åren.

Publicerad: