Sveriges dubbelsmäll inför OS-kvalet

Publicerad:

SPORTBLADET

Avslöjar: Ingen hemmaplan

Här är handbollsdamernas två nya smällar efter VM-uttåget:

Brasiliens förlust i åttondelen innebär att Sverige inte kommer i den lätta OS-kvalgruppen.

Sverige kan inte arrangera OS-kvalet då det inte finns någon ledig arena i landet.

– Klart det är tråkigt, säger Sabina Jacobsen.

Sverige åkte ur dam-VM i handboll i söndags efter förlust mot Danmark i åttondelen.

Man är visserligen klart för OS-kvalet i mars men här kommer två nya smällar för Gulldén & Co när detta kval, med sina komplicerade förutsättningar, börjar utkristallisera sig:

En av de tre OS-kvalgrupperna (grupp 1) kommer att bli lättare än de andra då två av de fyra lagen är utomeuropeiska: Tunisien och Japan.

Nu visar det sig att Sverige med allra största säkerhet hade hamnat i denna grupp i kraft av sin niondeplats i VM om bara ett icke-europeiskt land hade gått till kvartsfinal. Men de regerande mästarna Brasiliens överraskande förlust mot Rumänien (och Sydkoreas torsk mot Ryssland och Angolas mot Montenegro) innebär att det bara är europeiska länder i kvartarna och därmed blir Sverige blåsta på platsen i den lätta OS-kvalgruppen.

Två bästa i kvalgruppen till OS

Nu blir det två europeiska motståndare (två av kvartsfinallagen i VM) samt antingen Uruguay (troligen) eller Mexiko (om Norge vinner VM) för Blågult i fyrlagsgruppen från vilken de två bästa går vidare.

– Det är såklart tråkigt. Man hade hoppats komma med två icke-europeiska nationer. Nu får vi hoppas att det inte blir någon av de allra tuffaste och någon som passar oss, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

En av länderna i varje grupp arrangerar kvalet, som avgörs 18-20 mars. Tidigare har det varit det bäst placerade laget från VM i respektive grupp som fått fördel av hemmaplan. Det har ni Internationella förbundet (IHF) ändrat så att länderna i respektive grupp får ansöka om att arrangera kvalet.

Danmark har gått ut med att man kommer att ansöka om att få arrangera kvalet för sin grupp.

Alla arenor upptagna

Sportbladet kan nu avslöja att Sverige inte kommer att söka värdskapet för sitt OS-kval.

Enligt Handbollslandslaget AB:s vd Stefan Lövgren finns det inga lediga arenor. Kraven från IHF är tydliga: värdstaden ska ha minst 100 000 invånare, det ska vara max 60 kilometer till en internationell flygplats och arenan ska ta minst 4000 åskådare.

– Alla aktuella arenor är upptagna den helgen, säger Lövgren.

Jacobsen:

– Det är såklart tråkigt det med. Det är alltid en fördel att ha hemmaplan, det såg vi ju så sent som i söndags, säger Jacobsen och syftar på förlusten mot Danmark.

Sverige, i kraft av fjärdeplatsen i VM 2011, stod som värd när herrarna kvalade in till OS 2012.

– Jag vet att förbundet och Lövgren jobbar hårt för oss men det här är inget man kan göra något åt, säger Jacobsen.

Publicerad: