Stockholm Marathon blir av med bidrag

Publicerad:

SPORTBLADET

Stockholm stad drar tillbaka 200 000 kronor

Stockholm stad stoppar bidraget till Stockholm Marathon.

På förmiddagen tog styrelsen beslutet att dra in bidraget på 200 000 kronor sedan arrangörerna valt att genomföra en nordisk landskamp i samband med loppet.

– Styrelsen gick på vårt förslag till beslut, säger vd:n på Stockholm business region Olle Zetterberg till DN.

Sedan det bestämdes att Stockholm Marathon skulle bli en nordisk landskamp, har en konflikt pågått mellan arrangören och Stockholms Stad.

För en vecka sedan berättade Olle Zetterberg att han lagt fram ett förslag till styrelsen om att bidraget på 200 000 kronor som tidigare beviljats till Stockholm Marathon borde dras tillbaka.

I förmiddags gick beslutet igenom.

"Infattade inget om ett nordiskt mästerskap"

– Den ansökan som beviljades infattade inte något om det nordiska mästerskap som sedan har tillkommit i diskussionen. Därför tyckte vi inte att de hade redovisat det som arrangemanget skulle gå ut på. Vi ger marknadsföringsbidrag till internationella tävlingar såsom EM och VM, men vi delar till exempel inte ut något marknadsföringsstöd till Finnkampen och olika SM-tävlingar. Hade de bara hostat om att det var ett nordiskt mästerskap de skulle ha hade de med andra ord inte fått pengarna, säger Olle Zetterberg till Dagens Nyheter.

Beslutet togs utan diskussion

Enligt Zetterberg känner sig styrelsen lurade över hur arrangemanget såldes in och beslutet togs utan diskussion.

– I ansökan om ett redovisningsbidrag brukar man ju redovisa vad tävlingen går ut på. De hade redovisat mycket kring hur trevligt det var att bjuda in motionärer från olika delar av världen, men de glömde att tala om att det var ett nordiskt mästerskap, säger Olle Zetterberg till DN.

"Besvikna och förvånade"

Hässelby SK och Spårvägen FK som arrangerar loppet förstår inte Stockholm business regions beslut.

" Vi är besvikna och förvånade" skriver  styrelsen i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Aldrig förr har löpare från så många nationer varit anmälda till loppet, och även elitklassen (som i sammanhanget utgör en försvinnande liten del) kommer att innehålla löpare från flera världsdelar. Den nordiska landskampen var dessutom känd redan vi tiden för ansökan, så inte på något sätt kan det hävdas att vi undanhållit något eller vilselett Stockholm Business Region."

Enda möjligheten att överklaga beslutet skulle vara genom en rättslig process.

Publicerad: