Duplantis femma i Diamond League – men härnäst är han storfavorit

Foto: Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN

avMats Wennerholm

SPORTBLADET

LAUSANNE. Armand Duplantis är nere på jorden igen efter att ha blivit femma i Lausannes Diamond League och stannade på 5,70.

Men i nästa tävling är han storfavorit.

– Ja, där är jag så överlägsen att jag bara MÅSTE vinna, säger han.

Då pratar han ändå om JVM.

Det är så lätt att glömma att den här killen bara är arton och fortfarande junior.

När JVM startar i Tammerfors är han mästerskapets största favorit.

Mondos 5,70 här i Lausanne kan kanske ses som ett misslyckande.

Ändå var det tio centimeter högre än vad världens näst bäste junior - tysken Bo Kanda Lita Baehre - hoppat inför mästerskapet med sina 5,60.

”Inte som fotboll”

Mondo har satt juniorvärldsrekord med 5,93 den här säsongen.

Det är en milsvid skillnad i friidrott.

– Ja, jag tror aldrig jag varit i en stortävling och känt att jag bara måste vinna. Om jag inte vinner vore det snudd på en phh (han säger inte katastrof, men det är det han menar).

– Men jag måste bara göra vad jag måste. Men det är inte som fotboll där du kan underskatta någon. Bara för att klara varje hopp måste du vara hundra procent. Så jag måste bara koncentrera mig på varje höjd och ta det vidare därifrån.

Mondo var inte besviken över femteplatsen i en tävling där han chansade lite igen och stod över 5,77 efter att ha klarat 5,70.

Ska vara bäst i Berlin

Alla andra hoppade på den höjden.

– Jag försöker testa lite olika saker och får ta det här som läropengar. Och i andra hoppet på 5,84 skulle jag ha klarat. Det hoppet skulle jag gärna göra om.

– Men jag har haft många bra tävlingar och vet att jag kan studsa tillbaka nästa gång. Och jag är aldrig besviken på mig själv om jag gjort mitt bästa.

Tävlingen vanns av fransmannen Renaud Lavillenie, som Mondo slagit tre tävlingar i rad och som är hans största konkurrent i EM i Berlin i augusti.

– Men det visar väl bara att jag kan slå honom och han kan slå mig. Den som har bäst dag vinner. Men hela min säsong är uppbyggd för att vara som bäst i Berlin.

Där går ingen säker.

ARTIKELN HANDLAR OM