Torneklint hoppas på Kallur i EM

Publicerad:
Susanna Kallur.
Foto: BILDBYRÅN
Susanna Kallur.

Kan Susanna Kallur komma tillbaka till den riktigt stora friidrottsscenen igen?

Förbundskapten Karin Torneklint hoppas att det kan ske redan i sommar.

– Jag hoppas att hon kan åka med till EM. Det hade varit fantastiskt kul att få med henne i laget, säger hon.

Torneklint känner Susanna Kallur väl sedan tiden som hennes individuella tränare. Och hon är imponerad över den glöd som häcklöparen fortfarande visar, efter att ha varit skadedrabbad i fem år och fött sitt första barn i somras.

– Hon älskar verkligen idrott. En del av våra idrottare drivs ju väldigt mycket av att man vill vinna någonting. Men hon tycker verkligen om hela resan, säger Torneklint.

– Hon gillar varje dag på träningen och det har hon alltid gjort. Det är så himla härligt att se, den gnistan har hon verkligen kvar.

EM i augusti

Om Kallurs väg tillbaka går spikrakt vore EM i Zürich ett ypperligt tillfälle att återvända i mästerskapssammanhang. EM börjar den 12 augusti nästa år.

– Det är väl det bästa tänkbara nu, att börja med ett EM och inte ett VM efter att ha varit skadad så länge. Men det är en tuff resa som hon gör, säger Torneklint.

Den svenska förbundskaptenen räknar med att ha en stor trupp på cirka 50 aktiva i Zürich. Vid inomhus-VM i Sopot i mars blir truppen betydligt mindre, kanske bara 6–8 aktiva. En av dem kan vara 16-åriga sprintlöftet Irene Ekelund, som i så fall gör sitt första seniormästerskap.

– Om det går fort i vinter och hon känner sig laddad, då åker hon med troligtvis, säger Torneklint.

Ingen Hjelmer i VM

Abeba Aregawi (1 500 meter), Emma Green Tregaro (höjd), Michel Tornéus, Erica Jarder (båda längd) och Leif Arrhenius (kula) är andra som sannolikt tävlar i inomhus-VM. Däremot har löparen Moa Hjelmer beslutat att inte satsa mot VM, detsamma gäller höjdhopparen Ebba Jungmark som i höstas opererade sin upphoppsfot.

CARL GÖRANSSON/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN