Wennerholm: Det blir en ny guldfest

SPORTBLADET

Stjärnorna, historien, miljonpubliken – JVM har allt, och Sverige är favorit

MALMÖ. I dag släpps pucken för ett unikt svenskt hockeyfenomen.

JVM i ishockey.

En turnering som slår det mesta.

Här finns ingen kris, här finns ingen brist på framgång.

Hockeyns junior-VM är en otrolig framgångssaga som fullkomligt exploderat de senast åren.

Ett modernt fenomen som startade i tjeckiska Pardubice 2008, då ett ganska okänt svensk juniorlandslag pressade Kanada ända till förlängning i finalen.

Jag var själv där och njöt av den öppna hockeyn, alla de blivande stjärnorna och känslorna där ute på isen. Och silvret förstås, som lika gärna kunnat vara ett guld.

Det var början på en storhetstid och Sverige har varit i final i fyra av de sex senaste turneringarna och när de vann 2012 fick de till och med fira i Kungsträdgården.

Nu är Sverige kanske större guldfavoriter än någonsin, sedan stjärnorna Elias Lindholm och Filip Forsberg anslutit från NHL.

Träningsmatcherna gav två klockrena segrar mot stornationerna USA och Kanada och arrangörerna siktar på att sälja totalt 100 000 av 135 000 biljetter.

Jag vet inte om de kommer nå det målet, men det kommer inte att bli några katastrofsiffror som vid VM i Globen de två senaste åren. Det räcker med 80 000 för att klara ekonomin och där är man nästan redan.

Jag hoppas att de styrande i hockey-Sverige är på JVM i Malmö och både analyserar och studerar varför det svenska juniorlandslaget i ishockey är ett av landets mest folkkära landslag.

SVT håller hög klass

Ett junior-VM i ishockey ska ju egentligen tillhöra hockeyns andrasortering. Några fjuniga 18–19-åringar som åker omkring och drömmer NHL.

Men det är tvärtom. JVM slår allt när det handlar om svenskar och juniormästerskap.

Ingen annan sport är i närheten.

Det finns flera starka skäl till det.

SVT direktsänder och de är fortfarande störst, har proffsiga programledare och experter alla känner igen. Det lockar en miljonpublik.

Årstiden. Turneringen avgörs dagarna mellan jul- och nyår och en bit in i trettonhelgen. Dagar då tv-soffan är som absolut bekvämast och då tv-publiken är som störst.

Historien. Det är i JVM de största svenska stjärnorna fått sina genombrott. Det är här allt börjar.

Stjärnorna. I JVM är i stort sett alla de bästa spelarna med. Några få är redan så etablerade att de blir kvar i NHL, men jämfört med seniorernas VM är 95 procent av de bästa spelarna med.

Jag älskar det.

Det här är absolut en av mina favorit- turneringar alla kategorier.

Från Foppa till Zäta

Jag bevakade mitt första JVM 1993, då intresset inte alls var som i dag trots supertalanger som Peter Forsberg och Markus Näslund i laget. Sverige var det klart bästa laget i turneringen, men lyckades inte vinna den avgörande matchen mot Kanada.

Foppa och Markus fick nöja sig med att slå varenda mål- och poängrekord som gick att slå. Den rena Modo-kedjan med Niklas Sundström som tredje länk gjorde 69 poäng ihop (30 mål+39 assist). Som jämförelsen gjorde det svenska laget 30 mål när de tog JVM-guldet 2012. Tillsammans.

Är 2000 i Umeå och Skellefteå såg jag ett favorittippat svenskt lag göra praktfiasko när det åkte ute med 1–5 i kvarten mot USA.

Ett lag med Henrik och Daniel Sedin, Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall. Förmodligen det namnkunnigaste svenska lag som spelat ett JVM.

Men inte ens då var juniorerna lika heta som i dag.

Nu är Sverige den största exportören av hockeytalang till NHL och även om de flesta ryssar väljer att stanna hemma numera, så spöar vi de flesta när det gäller att fostra hockeyspelare sett till antalet utövare.

Det är både mäktigt och stort i ett land som är en lilleputt i jämförelse med Kanada och Ryssland. Ja, även i jämförelse med USA och deras enorma satsning och de resurser de lägger på juniorhockeyn.

Tommy Boustedt har gjort ett fantastiskt bra jobb sedan han blev utvecklingschef på förbundet.

VM-guld i Globen, JVM-guld i Malmö och OS-guld i Sotji.

Det låter som en omöjlig svensk trippel, men jag tror faktiskt att den kan gå hem.

VM-guldet är ju redan avprickat och klart och i dag bänkar jag mig i Malmö Arena för att se svenskarna börja jakten på det andra.

Jag är inställd på fest och nya sportsliga framgångar.

Sedan är det bara OS kvar.

ARTIKELN HANDLAR OM