”Då kan Franzén inte komma till OS”

Förbundskaptenens oro: Tiden börjar rinna ut

Johan Franzén måste vila i minst sju dagar efter att ha fått tillbaka sina hjärnskakningssymptom.

Nu blir Detroitstjärnans OS-deltagande en kamp mot klockan.

– Det är inte bra. Tiden börjar rinna ut. Han kan inte komma till OS utan att ha spelat, då vet vi inte om det håller, säger en oroad Pär Mårts, Tre Kronors förbundskapten.

Franzén.

Franzén gjorde comeback i söndags efter att ha varit borta i nästan sex veckor och missat 16 matcher på grund av en hjärnskakning. Men inför Detroits match mot Philadelphia, natten till onsdagen svensk tid, kom huvudvärken tillbaka.

Nu har Detroit satt upp forwarden på den kortfristiga skadelistan, vilket innebär att han måste vila i minst sju dagar. Som mest kan 34-åringen spela i Detroits två sista matcher innan OS – mot Florida den 6 februari och Tampa Bay två dagar senare.

– Vi har pratat och både Johan och jag tycker att han ska spela några matcher innan så att vi vet att det håller. Så det är precis i gränslandet, säger Mårts.

Karriären på spel

TT: Varför är det viktigt att han hinner spela före OS?

– Det är jag som känner så. Det här är inget att leka med. Om han har vilat så länge och får ont i huvudet nu...får han en smäll till så kanske han får tillbaka hjärnskakningen. Det är lite grann hans karriär som står på spel om han börjar för tidigt. Så jag tycker han ska vara noggrann med det där, dessutom vill vi inte ha en kille som kommer till Sotji och är skadad, säger Mårts.

Blir det inget OS-spel för Franzén är Gustav Nyquist, lagkamraten i Detroit, en av de tänkbara ersättarna.

"Försiktigt optimist"

När det gäller skadorna på Henrik Sedin, revben, och lagkaptenen Henrik Zetterberg, rygg, är Mårts lugnare.

– Jag är försiktigt optimist. Jag har pratat med dem och de tror själva att det här löser sig. Det är mer att dem vill ta det säkra före det osäkra och inte spela när de är skadade och åka på värre saker, säger Mårts.

De sista NHL-matcherna före OS spelas natten till nästa söndag, den 9 februari. OS-turneringen börjar för Tre Kronors del mot Tjeckien den 12 februari.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS