Mejla

Mats Wennerholm

Mats Wennerholm: De är oslagbara!

Vilka ska hota dem nästa säsong? Eller nästa? Nej, Skellefteå är nya guldstaden

Nu ska de bli mästare Skellefteå är 60 minuter från sitt andra raka SM-guld. De har varit överlägsna hela säsongen, och frågan är vem som ska kunna slå dem nästa säsong.
Nu ska de bli mästare Skellefteå är 60 minuter från sitt andra raka SM-guld. De har varit överlägsna hela säsongen, och frågan är vem som ska kunna slå dem nästa säsong.

SKELLEFTEÅ. Ingen kan hota Skellefteå från att ta ett nytt SM-guld i år.

Svensk hockeys nya dynasti.

Och vilka ska utmana dem nästa säsong? Eller nästa?

Jag kan inte hitta några.

Nej, vi får nog vänja oss vid att Skellefteå är den nya guldstaden.

Och redan nu pekar det mesta mot ett tredje raka SM-guld nästa år, något som bara Djurgården (1989–91) lyckats med sedan dåvarande elitserien startade.

Nu vet jag att de inte ens har tagit sitt ­andra än, men det är bara en tidsfråga och jag tror inte vi behöver vänta med svaret längre än till i kväll.

Själv använde jag påskdagen till att titta ännu längre framåt.

Till nästa säsong.

Svaret: Skellefteå kommer att vara ännu större favoriter 2014–15.

Enda hotet är NHL

De har bara tre spelare med utgående kontrakt – målvakten Stefan Steen, backen Jonas Frögren och kanadensiske forwarden Bud Holloway. Dessutom är forwarden Petter Emanuelsson utlånad från sin NHL-klubb San José Sharks.

Men det kommer knappast att påverka Skellefteå nästa säsong.

Omsättningen av spelare kommer att vara minimal jämfört med många andra klubbar.

Det enda hotet kommer från NHL, som ju enligt gällande regler har fritt fram att värva spelare som är under kontrakt.

Dessutom lär en och annan talang bli draftad, som backen Anton Lindholm, 19, som klev in i laget lagom till SM-slutspelet och har imponerat enormt på ­alla. Inklusive NHL-scouterna då förstås.

Men den stora frågan är om stjärnor som Jocke Lindström, Jimmie Ericsson, Oscar Möller och Pierre-Edouard Bellemare får några förfrågningar från NHL.

Jocke Lindström har varit SHL:s bästa spelare den här säsongen och i slutspelet har han varit ännu bättre. Jag har aldrig sett honom så här bra.

Men 30-åringen har redan gjort två vändor till NHL och en till KHL. Han har ett kontrakt med Skellefteå som sträcker sig ända till s­äsongen 2018–19 och frågan är hur intresserad han är att göra ett nytt försök.

Det måste vara ett rejält bra bud i så fall.

Få kommer att bli bättre

Samtidigt är det den enda osäkerhets­-faktor jag hittar kring Skellefteås närmaste framtid. Men blir alla stjärnspelare kvar finns det inget annat SHL-lag som ens kan utmana Skellefteå nästa säsong. Och organisationen och tillväxten är ändå så stark att jag tror västerbottningarna överlever även lite spelarflykt.

Jag har gått igenom de övriga SHL-lagen som de ser ut just nu och det är inte många som kommer att bli bättre än de var den s­äsong som gick.

Det känns som Växjö kan ta ytterligare ett kliv och känslan är att Örebro kan göra samma resa uppåt i tabellen som smålänningarna gjorde i vintras.

Frölunda borde också hålla sin position som topplag med en trupp som i stort sett är spikad redan nu, men tappar stjärnor som Dick Axelsson och John Klingberg.

Men inga lag är i ändå närheten av den hockey som Skellefteå kan prestera.

Visst saknas det nerv och dramatik i den här SM-finalen, men för mig räcker det med njutningen att se Skellefteå spela hockey. Det är en seger för hockeyn i stort att deras fartfyllda och offensiva sätt att spela lönar sig.

Nu är inte defensiven dålig den heller, men det är ändå anfallsspelet som imponerar mest.

Skellefteå spelar sin fjärde raka SM-final och har haft tre olika motståndare under de åren.

Färjestad (2011 och -14), Brynäs (2012) och Luleå (2013).

Men jag tror inte att det blir något av de lagen som väntar i en trolig SM-final 2015.

Mitt tips just nu är Växjö ­eller Frölunda.

Den som lever får se.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN