Mejla

Johan Flinck

Flinck: Hon är världens mest sevärda spelare

Publicerad:
Anna Vjachirevas
Foto: LOIC VENANCE / AFP
Anna Vjachirevas

NANTES. Vill ni se något vackert?

Då ska ni titta på Anna Vjachirevas kullager i kväll mot Sverige.

Den utan kroppskontakt.

Ni ska också vara glada att ni sitter framför teven och kan få se den slow motion.

Det hade de svenska spelarna, eller vilka motståndare som helst här på EM, också behövt – i realtid och i super slow-mo.

För så snabbt går det där nere på planen och så perfekt utför den 23-åriga ryska högernian den så kallade kullagerfinten.

Den klassiska handbollsfinten uppfanns av jugoslaven Zdravko Radenovic på 1970-talet. Kortfattat, och lite slarvigt uttryckt, innebär den att man går förbi sin motståndare genom att i en explosiv rörelse dra skottarmen över och förbi motståndarens axel (en vänsterhänt skytt drar armen över och förbi motståndarens vänstra axel) och sedan passera motståndaren. Allt utan att studsa bollen.

I Danmark heter finten fortfarande Radenovic medan den i Sverige snabbt döptes om till ”kullagern”.

Oftast utförs den med kraft och fysisk kontakt där anfallaren går nära försvararen och använder sin ”fria” arm till att trycka undan motståndaren för att få mer plats och lättare komma förbi.

Bara pappan vet

Men med sina blott 168 centimeter och 62 kilo kan inte Anna Vjachireva använda sig av längd och tyngd utan i stället utför hon sin kullager nästan helt utan kroppskontakt, men med sådan tajming, så lurigt, så blixtrande snabbt och så tekniskt fulländat (inte sällan med upphopp på ”fel” ben) att den nästan är ostoppbar – trots att motståndaren vet att den kommer.

Elin Hallagård visste att den skulle komma när Sävehof mötte Vjachirevas Rostov-Don två gånger om i Champions League tidigare i höst.

– Jag tror att jag har blivit bortgjord av henne tio gånger. Man fattar inte vad som händer, säger Hallagård.

Trots att vår nya, men rutinerade, landslagsprofil tittat på situationerna i efterhand förstår hon inte riktigt hur det går till.

– När jag kollar på henne i slow motion så gör hon alla rätt i sin kullager. Hon kan gå på en kullager utan det finns en lucka. Hon går förbi och in i bakom på någon jävla vänster.

När jag frågar Henrik Signell om Vjachirevas kullager och han ska beskriva hur försvararen oftast agerar slutar det med att den svenska förbundskaptenen, nästan lite komiskt, står med båda armarna rakt ut och faller framåt.

– Det är inte ovanligt att försvararen hamnar så. Vjachireva viker undan precis när försvararen ska ta kontakten.

Jag frågade Vjachireva själv, efter att hon gjort nio mål på nio avslut mot Danmark i måndags, vad som är hemligheten bakom hennes kullagerfint.

– Fråga min pappa. Det är han som lärt mig. Jag kan inte själv förklara hur det går till, svarade hon.

Då föll den alltid småklurige Lars Grimlund från Dagens Nyheter in i intervjun och frågade:

– Är du bra på att dansa?

– Kanske inte lika bra som jag är i handboll men jag är nog helt okej. Vi kan ta en dans – efter finalen, log Vjachireva.

Världens mest sevärda spelare

Men Anna Vjachireva är mycket mer än en perfekt kullager.

Hon kan ta sig förbi sin motståndare på så många fler sätt, mycket tack vare det ”lagergrenska” avståndet till sin försvarare, de blixtsnabba fötterna och den mästerliga tajmingen.

Hon har en gudabenådad blick för spelet.

Hon sätter sina medspelare i ypperliga lägen med sitt perfekta bollsläpp (hon är tvåa i EM:s skytteliga).

Hon är en måltjuv.

Hon kan spela på kanten.

Signell lägger till en parameter:

– Hon är oerhört smart i konsekvenstänket. Hon vet att om hon gör så här så kommer försvararen eller målvakten göra så och då vet hon hur hon ska utnyttja det. Hon är ett steg före.

Och i princip allting utför Vjachireva med en avundsvärd estetik.

Många, däribland undertecknad, menar att 23-åringen är världens mest sevärda handbollsspelare just nu. Herrarna inräknade, skulle jag nog vilja påstå.

– Hon måste vara damhandbollen mest tekniska spelare genom tiderna. Det är sagolikt hur hon spelar. Det är helt overkligt faktiskt, säger Montenegros förbundskapten Per Johansson.

Och hör här: egentligen är hon högerhänt, men hennes far fick henne att byta till vänster – ett genidrag.

Blev MVP i OS

Vjachireva kommer från en handbollsfamilj. Hennes åtta år äldre syster, Polina Kuznetsova, har varit given vänstersexa i landslaget i över tio och blev världsmästare redan 2007. Systrarna tränades under uppväxten av sin far som fortfarande är ungdomstränare i Zvezda Zvenigorod, klubben utanför Moskva där systrarna spelade i flera år och med vilken lillasyster Anna debuterade i Champions League som 16-åring.

Vjachireva tillhör den talangfulla generation ryska spelare som föddes i mitten av 1990-talet och där vi också hittar Darja Dmitrjeva, EM:s kanske främsta mittnia. De tog medalj i vartenda ungdomsmästerskap och varje gång togs Vjachireva ut i all star-laget eller utsågs till den mest värdefulla spelare.

När Ryssland tog OS-guld i Rio valdes Vjachireva till turneringens mest värdefulla spelare (och systern Polina kom med i all star-laget) – som 21-åring.

Efter OS bytte Vjachireva från Astrachan, som hon just hade fört till klubbens första ligatitel, till storklubben Rostov-Don. Laget är obesegrat i årets Champions League och Vjachireva är tvåa i skytteligan.

***

Sverige då? Och matchen?

Jag tror att semifinalchansen kommer att vara borta redan före avkast. Jag är rätt övertygad om att Montenegro besegrar Danmark i matchen som startar klockan 15.45.

Därmed har Montenegro säkrat minst en match om femte-/sjätteplats och Sverige får sikta in sig på en sjunde eller åttonde plats vid seger mot Ryssland. Men det kan vara viktigt för en åttondeplats i EM har gett OS-kvalplats inför två av de tre senaste spelen.

Av: Johan Flinck

Publicerad:

LÄS VIDARE