Razzia mot ryska skidskyttar

Polisen i tillslag inför tävlingen: ”Är en häxjakt”

Foto: Hakon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Anton Sjipulin

avPer Bohman

SPORTBLADET

Dramatik i Hochfilzen.

Österrikisk polis har gjort en dopningsrazzia mot ryska skidskyttar.

”Jag är förbannad och vansinnig över den här häxjakten”, skriver ryske åkaren Anton Sjipulin på Instagram.

I dag är det världscuptävling i österrikiska Hochfilzen. Men dagen begivenhet har föregåtts av dramatiska scener. Internationella skidskytteförbundet, IBU, rapporterar att inhemsk polis genomfört en razzia mot hotellet där de ryska idrottarna bor under tävlingarna.

Det är ännu osäkert varför polisen genomfört tillslaget och IBU är i kontakt med österrikiska myndigheter för att få större klarhet i frågan. Utländska medier rapporterar att österrikiska åklagare dopningsanklagelser från VM 2017 då Ryssland tog guld i herrarnas stafett. Det ska röra sig om fem skidskyttar och fem ledare ur det ryska landslaget.

”Vansinnig över häxjakt”

Och tidigare i morse publicerade den ryske åkaren Anton Sjipulin, som bland annat vunnit OS-brons under karriären, ett långt inlägg där han fördömer tillslaget mot de ryska skidskyttarna och alla rykten om dopning.

”Jag har aldrig använt några otillåtna substanser. Jag har aldrig brutit mot en enda anti-dopningsregel. Jag har alltid varit öppen gentemot alla anti-dopningsorganisationer. Jag har ingen förklaring till det som nu har inträffat. Jag är förbannad och vansinnig över den häxjakt som pågår”, skriver ryssen och fortsätter:

Det underminerar inte bara mitt förtroende för anti-dopningsorganisationerna i allmänhet, men också för skidskyttet i synnerhet. Alla möjliga anklagelser mot mig, och alla rykten, är nonsens. Totalt nonsens”.

”Alltid varit ärlig”

Han avslutar sitt inlägg:

”Jag har alltid varit ärlig mot mig själv, till skidskyttefamiljen och till alla mina supportrar. Jag känner mig inte på något sätt skyldig för något”.

Lagkamraten Jevgenij Garanitjev fyller i.

"Jag är på listan över dem som misstänks för att ha brutit mot antidopningsreglerna! En ny skandal!!! Vi är rena”, skriver han.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte

Dopning

Ryssland