Phelps nära jättefiasko

avSimon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

OS-kungen sista mål till final

LONDON. OS-kungen var nära att tvingas abdikera redan i sitt första lopp.

Michael Phelps var sju hundradelar ifrån att åka ut i försöken.

– När jag såg tiden tänkte jag bara ”åh, det här kommer att bli en utmaning”, säger han efter pärsen.

OS allra hetaste tvekamp fick en trevande start.

Duellen mellan Ryan Lochte och Michael Phelps har pumpats upp som spelens höjdpunkt, men när amerikanerna gick i vattnet i försöken på 400 medley sprudlade det inte om någon av dem.

Ryan Lochte badade sig i och för sig vidare som tredje man på 4.12,35 efter att ha glidit sig igenom sitt heat. För Phelps, som räknat med att ta sig bekvämt vidare på en försökstid någonstans tryggt i mitten av ett finalfält, simmade däremot på svaga 4.13,33 – fem och en halv sekund över hans årsbästa från de amerikanska OS-uttagningarna nyligen.

Tiden räckte till final – men bara som åttonde man. Och, framför allt – bara med sju hundradelars marginal.

– Jag ville bara i vattnet och tävla. Ikväll ska jag ner i vattnet och ha kul, det är precis vad jag kommer att ha, förklarade Phelps direkt efter loppet.

”Kändes inte bra”

Lochte fick en lugnare morgon, men var ändå inte helt nöjd.

– Det kändes inte så bra, men det var mitt första lopp och det är alltid det värsta. Jag är glad att jag kunde bli av med spindelväven, och det enda jag behövde göra var att säkra en bana till ikväll. Det gjorde jag, så jag är rätt nöjd.

Och även om Phelps var blek så räknar inte Lochte bort honom.

– Det är tufft, ett tufft fält. Han är med. Man kan inte räkna bort honom även om han bara klämde sig in som åtta. Han är en tävlingssimmare, vi kommer göra allt vi kan för att bli etta och tvåa ikväll.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS