Motorsport

Makalöst Tidemand - Från plats 17 till seger

Av: 

Anna Andersson

Pontus Tidemand vann Portugals VM-rally 2018
Pontus Tidemand vann Portugals VM-rally 2018

SPORTBLADET

Trots två punkteringar vann Pontus Tidemand Portugals VM-rally.

Och behåller greppet om VM.

– Inte varje helg man kör upp sig från 17:e till första plats, säger han.

Svensken tog ledningen på torsdagens inledande sträcka, men drabbade inte bara av en utan två punkteringar under den första dagen.

Han tappade nästan tre minuter och var nere på sjuttonde plats innan han och kartläsaren Jonas Andersson inledde kampen för att ta sig tillbaka till toppen.

När lördagens tävlande inleddes låg de femma och hade nästan två minuter till ledningen, men de vann samtliga sex specialsträckor och tog över ledningen.

– Vi hade en otroligt bra känsla med bilen, en bra rytm och allt bara fungerade så vi kunde göra vårt jobb, säger Pontus Tidemand som hade ledningen med nästan en och en halv minut inför söndagens avslutande etapper.

– I situationen vi hamnade i efter punkteringarna hade vi inget att förlora men allt att vinna, så vi gav allt och hoppades att det skulle vara möjligt.

Pontus Tidemand vann Portugals VM-rally 2018

Under söndag körde han snabbt och kontrollerat, det gav honom ytterligare två sträcksegrar och segern med närmare två minuter.

– Jag kan inte vara mer nöjd med vår prestation. Vi fightade ordentligt för segern, vi tog inte bara ledningen och stannade där hela tävlingen, utan nu har vi också fått visa att vi kan slå i underläge. Det bevisar verkligen att man aldrig får ge upp.

Detta var Tidemands tredje seger i Portugals VM-rally (i klassen WRC2 ). Han var också åttonde man totalt i tävlingen som vanns av Thierry Neuville, före Elfyn Evans och Teemu Suninen. Det var finländarens första pallplats i WRC. Segern gjorde att Neuville tog över ledningen i VM, den regerande mästaren Sebastien Ogier kraschade och tog inga poäng i Portugal. I JWRC imponerade Dennis Rådström och Johan Johansson. Svenskarna vann Portugals VM-rally och leder också mästerskapet när två deltävlingar återstår.

Följ Sportbladet Motor på Facebook - fler motornyheter och bättre bevakning av svenskarna som kör i rally-VM.

Följ VM i rally 2018 - alla lopp, datum, etapper och svenskar

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

WRC

WRC2

Pontus Tidemand

Thierry Neuville