CJ Björk: Två rivaler i rejäl gungning

I natt vänds blickar och tv-kameror mot Minnesota Vikings och Green Bay Packers – två rivaler i rejäl gungning.

Strålkastarskenet kommer blotta två desperata lag som inte gillar varandra, men också interna konflikter och bitter maktkamp. 

Mitt i allt detta måste pressade quarterbackarna Kirk Cousins och Aaron Rodgers hitta ett sätt att tända slutspelshoppet.

I natt är det ödesmatch i NFC North med före detta giganterna Minnesota Vikings och Green Bay Packers.Jag säger före detta för de har fått se sig bli omsprungna av Chicago Bears denna säsong, som just nu sitter på en ganska bekväm divisionsledning.

När Vikings och Packers möts är det inte bara för att skaffa sig slutspelshopp, utan även för att hitta sin identitet som lag. I dagsläget har ingen av dem en tydlig linje med vad de försöker göra, inte minst på anfallet. 

Konflikt mellan tränaren och stjärnan

Anfallsspelet i Green Bay är så pass instabilt att det har lett till en konflikt mellan headcoach Mike McCarthy och quarterback Aaron Rodgers som uppenbart har svårt att hålla sams. Rodgers menar att anfallet saknar variation och nya innovativa strategier, samtidigt som McCarthy fortsätter med samma typ av spelstrategi vecka efter vecka.  

Rodgers och McCarthy är inne på sin 13 säsong tillsammans, nio av dessa med Rodgers som startande QB.  

Aaron Rodgers och Mike McCarthy.
Aaron Rodgers och Mike McCarthy.

Under denna tidsperiod så har de lyckats ta sig till slutspel hela nio gånger samt hunnit ta hem en Super Bowl-titel. Visserligen inga Tom Brady/Bill Belichick-siffror, men ändå imponerande. Med det sagt, så borde siffrorna vara ännu bättre med tanke på att Rodgers är en av de bästa QB:s genom tiderna. Och den här säsongen har blivit duons tuffaste prövning. En prövning som kan bli deras sista tillsammans, för även om Rodgers säger att NFL är en bransch där frustration hör till det vanliga och McCarthy säger att en viss del konflikt är bra, så är sanningen den att vinstraden talar sitt tydliga språk. 

Oförmögna att vinna på bortaplan

Packers har hittills varit helt oförmögna att vinna på bortaplan denna säsong. De har förlorat samtliga sina fem bortamatcher, och med endast tre hemmamatcher kvar så är de i ett obekvämt läge just nu. Om de ska ha en chans att gå till slutspel så är det utan tvivel en wild card-plats de kan hoppas på, då en divisionsvinst är mer eller mindre helt utom räckhåll. 

På de sex resterande matcherna så måste Packers vinna minst fem för att ha en matematisk chans att nå slutspel. Det är även det som krävs för att McCarthy ska rädda jobbet. För om säsongen tar slut redan innan årsskiftet är det ganska uppenbart att Rodgers får stanna kvar medan McCarthy tvingas lämna byggnaden. 

Vikings head coach Mike Zimmer behöver oroa sig för att gå samma öde till mötes denna säsong. Trots mångmiljonförvärvet, QB:n Kirk Cousins ojämna spel sitter han lite mer säkert. För de som följt Cousins karriär så är det ojämna spelet ingen nyhet, och framförallt inte det faktum att han inte är kapabel till att vinna de stora matcherna, de matcher där strålkastarna lyser lite starkare, de matcher då hans lag måste vinna.

Stefon Diggs i Minnesota.
Stefon Diggs i Minnesota.

84 miljoner dollar på tre år

Med facit i hand så är det svårt att se varför man valde att göra sig av med Case Keenum till fördel för Cousins, speciellt med tanke på hur mycket pengar de valde att betala för quarterbacken – 84 miljoner dollar fördelat på tre år, dessa 84 miljoner är för övrigt fullt garanterade. Garanterade pengar är något som slår hårt mot lönetaket, och då även möjligheten att fördela pengarna över de övriga 52 spelarna. Minst fem av dessa 52 kan vara klokt att investera i, nämligen de fem som ska skydda din guldko, den offensiva linjen. Vikings offensiva linje är som enhet en av de sämre i ligan just nu på att skydda sin QB, och är givetvis en bidragande orsak till varför Cousins spel är sämre än vad pengarna indikerar. 

Då Cousins är en QB som oftast inte svarar så bra på stress så är det lite komiskt att de inte väljer att även skydda sin tillgång genom att teckna en försäkring i form av en stabil linje. 

Zimmer håller inte med om att linjen är det enda problemet anfallet har. Då Zimmer analyserar matchfilmen så menar han att även om Cousins blir pressad på många av passpelen så är stundom passfickan tillräckligt ren och fin för att ge Cousins flera chanser att leverera passar ner mot planen.

Går till attack via luften

Zimmer anser även att spelfördelningen mellan pass- och sprinsgspel är alldeles för ojämn, och mot Chicago Bears förra veckan så passade man hela 46 gånger och sprang med bollen endast 13. 

Med vapen som wide receiver-duon Stefon Diggs och Adam Thielen så är det lätt att förstår varför Vikings anfallskoordinator John Defilippo väljer att gå till attack via luften. Men Cousins ojämna standard bör ändå vara morot nog att etablera en springattack att luta sig tillbaka mot i de stora matcherna. 

För matchen i natt är just en sådan match, Sunday Night, den match som ska vara helgens mest spännande enligt tv-bolagen då alla kommer titta. En match där båda måste vinna för att hitta en tydligare stig att gå på i slutspelsspurten. 

Senast lagen möttes, vecka 2 på Lambeau Field, spelade de oavgjort (29–29) och därmed är tiebreakern så otroligt viktig att få med sig i jakten på en wild card-plats. 

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.