”Är som en morsa ungefär, där och tjatar...”

Han är mannen bakom skidstjärnans förvandling

avPetra Thorén

SPORTBLADET

Calle Halfvarsson har gjort omtag för att lyckas i vinterns VM.

Bakom förvandlingen finns en egen vilja och en ny tränare.

Mattias Nilsson ”övervakar” skidstjärnans träningsinsatser.

– Han har satt tyglar på mig.., säger Calle Halfvarsson.

Calle Halfvarsson, 29 år, är i sina bästa stunder en av världens absolut främsta skidåkare.

Men tendensen har varit tydlig: han har inte lyckats nå sin fulla kapacitet och haft sjukdomar som stört i samband med mästerskap. 

OS förra vintern blev ännu en motgång.

Nu väntar en ny säsong. Calle Halfvarsson inledde den på ett briljant sätt genom att krossa allt motstånd i Bruksvallarna (15 km, klassisk stil). Han gjorde det med ett fokuserat genomförande, där han var närvarande och mentalt stark även när kroppen protesterade.

Calle Halfvarsson har inför VM-säsongen omgivit sig med ett nytt team.

Han har tagit hjälp av managern Bo Johansson och fått en ny tränare. Mattias Nilsson har kommit in i den nya landslagsledningen och ansvarar för herrarna på distanssidan. Han är också personlig tränare åt Calle Halfvarsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Mattias Nilsson har tränat Halfvarsson.

För skidåkaren, som är ett ankare i det svenska herrlandslaget, har det inneburit mer disciplin.

När Calle Halfvarsson tidigare i veckan i Bruksvallarna ville kliva av mitt under ett träningspass var Mattias Nilsson där och såg till att han fortsatte.

Koll på varje pass

Men det handlar också om att ha kontroll. Calle Halfvarsson har tidigare säsonger kört på lite för hårt utan att tänka långsiktigt.

– Jag har ett litet annat tänk i år. Tidigare har jag spunnit iväg lite väl mycket på grund av att det har gått bra under sommaren. Jag har börjat köra för hårt bara för det. Allt har gått lite för lätt och jag har bara kört, sa Calle Halfvarsson när Sportbladet nyligen träffade honom inför säsongsstarten.

Foto: Ulf Palm/TT
Halfvarson vann premiären.

Den här sommaren och hösten har tränaren Mattias Nilsson analyserat i stort sett varje pass.

– Han kollar pulszonerna efter i princip varje pass, säger Calle Halfvarsson.

Mattias Nilsson bekräftar:

– Det har varit ett väldigt stort fokus sedan i våras. Vi har jobbat mer aktivt med pulsfiler och avstämningar, säger han.

Calle får inte ut och köra vad han vill...?

– (skratt) precis. Calles egen analys är att han har åkt för fort på för många lugna pass tidigare. Den analysen har han gjort tidigare också men inte riktigt fått till åtgärderna kring det. Han har upplevt att han har glidit dit igen. Vi har jobbat tätare med uppföljning och har koll på varenda pass.

Glider han över ibland?

– Han är en väldigt entusiastisk åkare. Det tog lite tid att hitta rätt i våras. Sen har har han följt de riktlinjer som vi tror på. Han ska ha överskott och energi och inte komma in i vintern och känna att han redan varit i toppslag. Han ska skjuta på sin storslagna form. Jag hoppas att han kan få ut det i vinter.

Calle Halfvarsson verkar trivas med upplägget – och står ut med Mattias Nilssons "tjat".

– Han kör hårt. Han är som en morsa ungefär, där och tjatar hela tiden... Men det är bra. Jag tror att jag behöver det, säger Calle med ett skratt.

Gilla att retas med Norge

Han har inför premiären i Bruksvallarna tonat ned sin egen form vilket har fått lagkompisarna att reagera.

– Bara ljug, sa Jens Burman i onsdags.

Efter loppet i Bruksvallarna fortsatte Calle Halfvarsson att prata ner sig själv trots att segermarginalen till Viktor Thorn var stor.

När han fick chansen passade han även på att såga norrmannen Petter Northug, som utsett svenska herrlandslaget till ett av det sorgligaste genom åren.

Just hatkärleken mellan Sverige och Norge ger en extra krydda åt skidåkningen, anser Calle Halfvarsson.

Hur mycket triggar det dig?

– Jag tycker att det är roligare att tävla när det blir lite snack. Det ska vara lite hat. Det gillar jag, då triggar jag igång. Skulle det inte finnas där vet jag inte varför vi ska träna ens. Så har jag alltid tyckt. Sedan man var fyra år gammal har man retats... Det lyfter mitt intresse och det blir roligare att kämpa om segern om det finns dramatik bakom. Någon måste bli sur. Alla kan inte gå omkring och vara glada.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider
LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp
LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar
LÄS MER: Alpina världscupen – guide med alla tävlingar

ARTIKELN HANDLAR OM