Alfelt: Jag och Klara hoppas på Braekhus

SPORTBLADET

...men allt talar inte för norska stjärnan i hemkomsten

Foto: TT
Cecilia Braekhus (höger) under invigningen i Oslo Spektrum. Norska superstjärnan möter Anne-Sophie Mathis från Frankrike på lördagskvällen.

MALMÖ/OSLO. The Homecoming.

Proffsboxningens återkomst till Norge efter 35 år. Det fanns ett enda namn på matchlistan när biljetterna släpptes för några månader sen. Några timmar senare var alla de drygt 10 000 platserna sålda.

Norrmännen älskar Cecilia Brækhus. Lördag kväll kan de för första gången se sin superstjärna på hemmaplan.

Brækhus föddes 28 september 1981 i Cartagena, Colombia. Som tvååring adopterades hon av norska föräldrar och växte upp i Bergen. I tonåren började hon med kickboxning men gled över till boxning och gick 80 amatörmatcher varav hon vann 75 med ett VM-silver, ett EM-guld och ett EM-silver som resultat till det VM- och EM-guld hon tidigare vunnit i kickboxning.

Så långt var det inget speciellt med henne.

Allt ändrades när hon 2007 accepterade att bli professionell boxare i tyska stall Sauerland.

I sin tionde match som proffs plockade hon till sig världsmästarbältena för såväl WBA som WBC, två av de fyra största organisationerna.

Efter 18 raka vunna titelmatcher senare har Brækhus samlat på sig alla de stora titlarna i weltervikt, WBA, WBC, IBF, WBO och IBO.

Hon är kilo för kilo världens odiskutabelt bästa damboxare med 28–0–0 och 7 KO som matchlista.

Men hon har gått alla sina matcher i utlandet. Proffsboxning har varit förbjudet sen 1981 i Norge. Ändå har Cecilia Brækhus korats både till årets idrottsman och årets kändis med mera i Norge de senaste åren.

En makalös kväll väntar

När Sauerland arrangerat galor i den nordjylländska staden Fredrikshamn i Danmark, dit norrmän kunnat åka färja, har det varit smockfullt på hotellen och läktarna med jublande norrmän.

Bokstavligen smockfullt. Jag har bott på samma hotell som fansen och tidig eftermiddag matchdagarna har det inte funnits en droppe med något innehållande alkohol kvar att köpa. Norrmännen har festat, jublat och skrikit fram sin mästare och jag undrar faktiskt vad som är att vänta i Oslo Spektrum. Allt talar för att det blir en makalös kväll.

Möter en knockoutmaskin

Allt talar däremot inte för att det blir en norsk vinnarkväll.

Anne Sophie Mathis från Frankrike är något så ovanligt i damboxning som en knockoutmaskin. Av sina 27 segrar har hon vunnit 23 på knockout. Hon har förlorat tre matcher, bland annat mot just Cecilia Brækhus i september 2012 på poäng i Fredrikshamn. Efter den förlusten har hon en vinst, en inget domslut och en oavgjord.

Fransyskan ses vara på nedgång men inte ens Brækhus vågar vara tvärsäker.

– Egentligen ville jag inte möta Mathis igen. Hon har en power som kan slå ut vem som helst. När som helst, har Cecilia sagt inför den historiska matchen.

Klara Svensson sitter vid ringside för att se vem av de två som ska bli hennes kommande motståndare i en VM-match gällande fem tunga världsmästartitlar.

Både jag och Klara kommer att hoppas på Brækhus därför att det ger en svensk-norsk megamatch. Även om Brækhus som alltid skulle bli en jättefavorit i den matchen visade Klara mot Mikaela Laurén att hon har kapacitet att ta fajter på den nivå de måste tas för att kunna vinnas.

Brækhus är, precis som Klara, en teknisk boxare som inte har kraften som behövs för att satsa på tidiga knockouter. Det betyder å andra sidan att det blir bra boxning och en större möjlighet för Klara att skrälla.

De som utmanat Brækhus har oftast trott att de varit tvungna att knocka henne tidigt för att ha en chans. Få har litat till sin egen teknik och boxningsskicklighet.

Klara Svensson vågar förmodligen det.

Men innan vi kommer så långt handlar det om att en hårtslående fransyska inte ska besegra både världens bästa och ett kokande Norge.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning