Hon talar ut – om hemska kraschen

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

”Minns bara att jag vaknade upp på sjukhuset”

Annemiek van Vleuten är tillbaka som en vinnare.

Nu talar hon ut om den hemska kraschen i OS.

– Jag hade tur, säger hon till BBC.

Foto: Viaplay

Emma Johanssons tog silver i Rio-OS men svenskans bedrift hamnade i skymundan av den fasansfulla krasch som nederländska Annemiek van Vleuten råkade ut för.

33-åringen var i ledning när cykeln slog volt och hon föll våldsamt mot vägkanten och blev liggande orörlig.

Hon drabbades av en hjärnskakning men meddelade sedan, från sjukhussängen, att hon var okej.

”Jag är just nu på sjukhuset med några skador och frakturer, men det kommer att bli bra. Mest av allt är jag superbesviken efter det bästa loppet i min karriär”, skrev hon på Twitter.

Sedan dess har Annemiek van Vleuten varit sparsam med intervjuer. Redan två veckor efter kraschen var hon tillbaka i tävling och prick en månad efter den där dagen i OS vann hon ett lopp igen. Men 33-åringen har inte velat prata om kraschen, utan velat lämna den bakom sig.

”Ser hemskt ut”

Men i en intervju med BBC gör hon ett undantag.

Hon säger att hon bara minns att cykeln voltade, men att hon har sett reprisbilderna efterhand.

– Det ser hemskt ut. Det var först när jag såg videon i efterhand som jag förstod varför den där kraschen blev som omskriven världen över. I början var jag bara arg på mig själv; jag gick ju för guldet och så gjorde jag ett sådant dumt misstag… Men så här i efterhand känner jag att jag hade tur, säger hon.

Det kunde ha gått betydligt värre.

– Det första minnet jag hade efter kraschen var att jag vaknade upp på sjukhuset och att någon räckte över luren så jag fick prata med mamma. Som cyklist är man förberedd på att krascha någon gång då och då. Men inte på det där sättet...

Hyllas

Efter att ha gjort comeback så pass kort tid efter den allvarliga kraschen och därefter säkrat totaltiteln hyllas hon nu av sina kollegor.

– Det är något av ett mirakel att hon kunde komma tillbaka så snabbt. Men samtidigt förväntat. Annemiek är en väldigt tuff tjej, säger Anna van der Breggen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport