Camilla Lennarth på väg mot topplacering

SPORTBLADET

Majorframgång kan leda till USA

Camilla Lennarth är på väg mot en topplacering i British Open efter en tredje 70-rond.

Det kan betyda mycket för golfkarriären där målet är att kvala in på USA-touren.

– Efter tävlingen ska jag räkna på vad det kostar att åka till kvalet, säger hon.

Det är första gången som 28-åringen från Stockholm fått spela alla fyra ronderna i British Open. Efter tre dagars spel är hon bästa svenska på en preliminär tolfteplats. På lördagen blev det fem birdies och tre bogeys på väg mot den tredje 70-ronden.

– Jag spelade bra golf, gav mig själv en hel del chanser, strulade till det ibland, men har ändå räddat upp det. Mitt första hjärnsläpp i dag kom på 17:e hålet där jag treputtade, säger hon.

– Det känns skönt att ligga bra med i en major, det är definitivt ett kvitto, och det är skönt att vara i den här miljön. Det går inte att träna sig till, man måste sätta sig i situationen. Allt som händer kommer jag att kunna lära mig av.

Hoppas ha råd att kvala

Men det är inte bara lärdomar som hon hoppas få med sig från Woburn-banan utanför London. Hon hoppas även på ett skapligt ekonomiskt tillskott.

– Det skulle hjälpa mig väldigt mycket. På Europatouren är det inte lätt att tjäna mycket pengar. Jag ska betala min caddie, skatt och så vidare. Klart att alla pengar som kommer in hjälper mig att kunna ta mig vidare och spela kommande tävlingar. Men det är ju inget jag går omkring och tänker på.

Blir prispengen i British Open bra hoppas hon kunna spela USA-kvalet i höst.

– Jag ska räkna på det i morgon kväll. Det kostar en del att åka på kvalet, men det är klart att jag vill åka dit. Det är ju målet.

"Tålamodstest"

Den svenska världselvan Anna Nordqvist gjorde allt rätt under den tredje ronden. Men puttarna ville inte trilla i och det blev inte bättre än 71 slag för dagen och totalt är hon två under par på en preliminär 40:e plats.

– Det är ett tålamodstest där ute. Jag slog bollen fantastiskt bra i dag och slog puttarna riktigt bra. Jag hade åtta-nio puttar som lika gärna hade kunnat gå i. Det kände inte som om någonting gick min väg, säger hon.

– Det började bra med en birdie och jag hade ett bra läge på tvåan. Hade sedan väldigt många puttar som jag inte ens förstår hur de inte gick i. Det är så frustrerande – jag kan inte slå bollen mycket bättre och jag puttade jättebra.

Golfveteranen Maria McBride spelar i sin sista majortävling, hon slutar efter säsongen, och är nöjd med att få spela alla fyra dagarna. På lördagen blev det en parrond, 72 slag och hon är ett över par totalt.

British Open-debutanten Lina Boqvist gick på 71 slag och är på par totalt.

Efter 13 hål leder thailändskan Ariya Jutanugarn på totalt 15 under par.