Shahrzad Kiavashs resa fortsätter – till Rio

SPORTBLADET

Fick plats i Paralympics efter Rysslands uteslutning

1 av 3

Hon fick nya ben för fyra år sedan och genomförde sin första triathlon i fjol.

Efter Rysslands uteslutning ur Paralympics stod det klart att Shahrzad Kiavash står inför ännu en jätteutmaning.

– Det känns surrealistiskt, jag har inte smält det, säger 33-åringen.

Shahrzad Kiavash provar de blågula kläderna som landat hemma hos henne.

– Alltså jag känner bara ’wow!’ när jag sitter här, säger hon.

Efter att det i veckan blev klart att Ryssland utesluts från Paralympics blev Shahrzad Kiavash en av de fyra svenskar som klättrade i rankning och erbjöds en plats – i sista sekunden.

– Just nu är det väldigt mycket upp och ner, mest känns det surrealistiskt, säger hon.

Men också?

– Alltså mest är jag glad, det ska bli ett fantastiskt äventyr. Men självklart är jag också nervös och orolig över hur det ska gå i tävlingen.

Hyllades på Idrottsgalan

I början av året stod Shahrzad Kiavash på Idrottsgalan och delade ut priset ’Årets prestation’ till U21-landslaget i fotboll.

Men när hon berättade sin egen historia fick hon själv kanske de allra största hyllningarna och flera i publiken rördes till tårar.

– Vår prestation är ingenting mot den berättelse som vi nyss fick höra. Det är full respekt och vi delar gärna det här priset med dig, sa förbundskaptenen Håkan Ericson när han tog emot priset.

33-åringen från Borås tvingades amputera båda sina ben för fyra år sedan efter en svår blodförgiftning och när livet kändes mörkt blev idrotten räddningen.

"Var 'high on life'"

För bara ett år sedan genomförde hon sitt bejublade första triathlon – Stockholm Triathlon – och där och då, efter sitt första lopp i karriären, satte hon upp målsättningen om Paralympics i Rio. Eller?

Med ett stort leende på läpparna lät hon i alla fall hälsa till Sportbladets utsända reporter: ”Vi ses kanske i Rio”.

– Alltså det där, haha. När er reporter högg tag i mig så var jag ’high on life’. Det svaret var inte så genomtänkt. Men jag kommer ihåg det väl. När vi gick i mål och jag sprang och kramades med min tränare Kajsa så kände jag bara ’vi gjorde det’. Jag frågade faktiskt Kajsa om vi inte kan ta det hela vägen till Rio, men hon tyckte ’kan du inte bara lugna dig och njuta av stunden?’, säger Shahrzad och fortsätter:

– Men jag tror att alla som idrottar mer eller mindre tänker sig OS eller Paralympics som det ultimata målet. Jag har nog haft det i bakhuvudet hela tiden men inte riktigt vågat erkänna det för mig själv eller andra, säger hon.

Blev sjuk i juli

Shahrzad Kiavash såg länge ut att missa Rio men fortsatte sin ihärdiga träning under sommaren. Det fanns ju trots allt andra lopp att se fram emot.

Men så i juli kom oron för hälsan tillbaka.

Hon hade svårt att behålla maten, fick känningar i högerbenet, feber, migrän – och åkte till slut in till akuten. Det dröjde en vecka innan hon fick lämna sjuksängen.

– Det var typ en hårsäcksinflammation, vilket låter töntigt, men med mycket kontakt och inte så mycket luft kan det bli så med protesen. Men det hade nog inte så mycket att göra med träningen egentligen. Det kan bli så när man inte vilar och benet ligger och nöter i protesen.

Var du inte orolig?

– Jo, jag har ju förstått att jag inte är odödlig. Men när vi kom till sjukhuset och de konstaterade att infektionen bara var lokal så kände jag mig lugn. Jag har ju fått fullt förtroende för sjukvården och visste att de skulle fixa det.

Shahrzad Kiavash är helt återhämtad och nu väntar en intensiv tid med fokus på träning, mat och sömn innan flyget till Rio lyfter den 5:e september.

Har du hunnit sätta upp en målsättning?

– Alltså… Jag tänker alltid att jag ska göra mitt allra bästa, att jag vill att loppet ska bli det bästa någonsin. Och jag har aldrig känt det så starkt som jag känner nu inför Paralympics. Jag vill känna att jag gjorde allt jag kunde.

Triathlon-tävlingarna i Paralympics avgörs 10-11 september. Shahrzad Kiavash kommer att tävla i 750 meter simning, 20 kilometer cykling och 5 kilometer löpning.

ARTIKELN HANDLAR OM