Sarah Sjöström vidare enkelt till semifinal

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Nu har världens bästa fjärilssimmare blött ner tävlingsdräkten.

På paradgrenen 100 meter fjäril missade Sarah Sjöström lite detaljer men var ändå tre tiondelar snabbare än de andra.

Du undrar hur det gick till?

– Simningen blev perfekt. Som vanligt, säger hon.

Sarah Sjöström är morgontrött. Hon simmar ofta relativt långsamt på förmiddagarna för att öka farten till semifinal och final.

I Rio simmar hon fyra individuella distanser och inleder med sin största guldchans. I försöken på 100 meter fjäril syntes inte mycket tecken på seghet.

Sarah ledde sitt sjätte heat vid vändningen, hon drygade ut ledningen på hemgången och gick i mål på 56,26. Det är snabbare än vad någon annan simmat distansen på i år.

”Brukar vara pirrigt”

I en stökig mixad zon där reportrar vill prata med Sjöström och amerikanskan Dana Vollmer (näst bäst tid i försöken: 56,56) säger svenskan att simningen var perfekt men detaljerna lämnade lite att önska.

– Det kändes bra. Första loppet brukar alltid vara lite pirrigt, man vet inte riktigt vilken form man är i. Det känns som att det är första gången någonsin som man tävlar varje gång när det är första loppet i mästerskapet. Men det kändes väldigt kontrollerat, säger Sarah Sjöström och fortsätter:

Det såg ut som att du la vikt vid att slappna av och ta det försiktigt.

– Ja, jag försöker att inte gå… som sagt, det är första loppet och man vet inte riktigt så man vet inte riktigt vad man gör.

”Hellre dåligt i försöken...”

Så vilka är de där detaljerna hon pratar om?

– Det är de vanliga grejerna, tajmningen in i vändningen, uppgången efter vändningen då jag är lite för djupt under vattnet. Även målgången. Såna grejer. Annars är det inga detaljer i tekniken i simningen. Den jobbar jag inte på någonting.

Klockan 03.14 svensk tid simmas semifinalerna, då vill Sjöström sätta vändningen och målgången bättre.

– Jag får bara hoppas att det funkar, jag har ingen taktik för att få dem att funka. Hellre att det är dåligt i försöken än i semin eller finalen, säger hon.

  Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM